Skip to main content

Flodkryssning på Mosel

Kära barn har många namn, så även den drygt 54 mil långa floden Mosel, som har sin källa i franska Vogeserna och rinner via Luxemburg till Tyskland. ”Rhens vackraste dotter” och ”Rhens lillasyster” 
är några av tilläggsnamnen. Redan år 371 skrev romerske Ausonius dikten Mosella och gång på gång under århundraden har flodens skönhet prisats på olika sätt. Vi får ta del av allt detta under en skön och rofylld kryssning på Mosel, som slingrar sig i otaliga serpentiner genom sin dal mellan oändliga vinodlingar, idylliska korsvirkesbyar och gamla borgruiner. Dessutom får vi uppleva en del av floden Rhen under seglatsen på den kända sträckan ”romantiska Rhen”. 
 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Kära barn har många namn, så även den drygt 54 mil långa floden Mosel, som har sin källa i franska Vogeserna och rinner via Luxemburg till Tyskland. ”Rhens vackraste dotter” och ”Rhens lillasyster”
  är några av tilläggsnamnen. Redan år 371 skrev romerske Ausonius dikten Mosella och gång på gång under århundraden har flodens skönhet prisats på olika sätt. Vi får ta del av allt detta under en skön och rofylld kryssning på Mosel, som slingrar sig i otaliga serpentiner genom sin dal mellan oändliga vinodlingar, idylliska korsvirkesbyar och gamla borgruiner. Dessutom får vi uppleva en del av floden Rhen under seglatsen på den kända sträckan ”romantiska Rhen”.

 • Dag 1 Kastrup-Mainz

  Flygresan går från Kastrup till Frankfurt och med en transferbuss vidare till den fina, historiska staden Mainz, där kryssningsfartyget M/S River Diamond väntar. Vi hälsas välkomna ombord och gör oss hemmastadda i våra trevliga hytter. Efter en välkomstdrink och presentation av fartygets besättning är det dags för vår första middag ombord. Senare på kvällen lyfter vi ankaret och påbörjar vår kryssning först på den större floden Rhen.

  Dag 1 Kastrup-Mainz
 • Dag 2 Koblenz

  På morgonen når vi Koblenz som har ett storslaget läge vid sammanflödet av floderna Rhen och Mosel. Deras olikfärgade vatten ser vi tydligt vid mötet, den kända udden Deutsches Eck. Här hittar
  vi också det jättelika ryttarmonumentet över kejsaren Vilhelm I. På berget mittemot, 118 meter ovanför floden, tronar fästningen Ehrenbreitstein, på grund av sitt läge ofta kallad Rhens Gibraltar. Under en promenad genom denna gamla stad som erövrades av Julius Caesar 1000 år f.Kr. får vi veta
  mer om Koblenz’ långa och spännande historia. Staden fick stora skador under andra världskrigets bombanfall och detta syns i stadsbilden med byggnader från olika tidsepoker och i varierande stilar. På kvällen fortsätter kryssningen, men nu på Mosel.

  Dag 2 Koblenz
 • Dag 3 Bernkastel-Kues

  Moseldalen kantas av vinodlingar som klättrar upp till 275 meters höjd ovanför floden och ligger ofta i terrasser. Idylliska byar, otaliga vingårdar och borgruiner avlöser varandra under förmiddagens sköna seglats på Mosels serpentinliknande vattenväg.
  Vid lunchtiden står dubbelstaden Bernkastel-Kues, en av Mosels viktigaste vinorter, på tur att besökas. I skuggan av borgen Landshut, med vinodlingar bakom husknuten, ligger korsvirkesidyllen
  Bernkastel. Under promenaden i dess charmiga ortskärna möter vi rikt dekorerade hus ända från 1500- och 1600-talet kring små torg och i smala gränder. Det vackra rådhuset vid Michaelsbrunnen
  och det sneda, lilla ”Spetsiga huset” är populära fotomotiv.
  Skön avkoppling bjuder flera serveringar med ett glas Moselvin eller eftermiddagskaffe innan vi återvänder till fartyget. Som vanligt, lägger båten loss senare på kvällen mot nya mål.

  Dag 3 Bernkastel-Kues
 • Dag 4 Trier

  Tysklands äldsta stad har en lång historia bakom sig. Redan år 16 f.Kr lät kejsaren Augustus grunda ”Augusta Treverorum” och många byggnadsverk vittnar i dag om en praktfull huvudstad i det västromerska riket. Stadsporten Porta Nigra från 100-talet, en amfiteater, ett palats och flera badhus
  är romarminnen som vi möter. Sin andra blomstring upplevde Trier under kurfurstarnas tid och vi får se flera kyrkobyggen och furstepalatset under besöket som består av både bussrundtur och en stadspromenad. Det blir även egen tid i denna vackra stad där man får uppleva ”2000 år historia med 2000 fotsteg”. Fartyget lämnar Trier först sent på kvällen och vi vänder åter mot Koblenz.

  Dag 4 Trier
 • Dag 5 Traben-Trarbach

  Längs Mosel hittar vi flera orter, som slagits samman och ligger på var sin sida av floden. En av dessa är Traben-Trarbach. Bron som förbinder stadsdelarna har en ovanligt pampig port i form av ett torn. Vinhandel var den viktiga inkomstkällan här redan tidigt och staden är känd för sina fina villor och hus i jugendstil som vittnar om välfärden förr. Under promenaden får vi höra mer om detta.

 • Dag 6 Cochem

  Staden Cochem, som vi når under tidig morgon, behärskas av den ståtliga borgen Reichsburg högt
  ovanför orten. Den uppfördes runt 1070, blev senare förstörd, återbyggt i nygotisk stil och renoverades efter andra världskriget. Med minibuss kommer vi snabbt upp, besöker borgen och bjuds på en storslagen utsikt över omnejden.
  Av muren, som förr omringade den nuvarande lilla, gamla stadskärnan, finns ännu flera stadsportar bevarade. Längs de smala gränderna och vackra torget runt rådhuset hittar vi mysiga caféer och vinbutiker att forska i under vår lediga tid.
  Efter lunch ombord får vi prova och bekanta oss närmare med Moselviner under ett besök hos en av traktens producenter.

  Dag 6 Cochem
 • Dag 7 Boppard och Kaub

  Vi seglar åter på Rhen och ägnar förmiddagen åt den charmiga och populära staden Boppard. Stadspromenaden för oss förbi ortens viktigaste sevärdheter innan vi vid lunchtiden fortsätter vår båtfärd på den kanske mest kända sträckan på Rhen. Här passerar gamla riddarborg och ruiner revy
  mellan flera historiska orter. Vi får höra sagan om vackra flickan Loreley när vi närmar oss den berömda klippan med samma namn.
  Det blir strandhugg i Kaub, där kände marskalken Blücher 1813 tog sina trupper över Rhen. Mitt i
  floden hittar vi en riktig klenod, den lilla borgen Pfalzgrafenstein. Denna vackra byggnad med sina små torn var förr tullstation och är ett älskat fotomotiv.

 • Dag 8 Mainz- Kastrup

  Vår sköna kryssning närmar sitt slut när vi åter ankrar i Mainz, nära floden Mains mynning i Rhen. Efter kriget var denna mycket gamla stad en ruinhög, nu vackert uppbyggd med flera sevärda byggnader som den magnifika domkyrkan med sina sex torn.
  Efter frukosten är det dags att stiga på bussen för färden till flygplatsen och vidare till hemlandet.

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
2/10Köpenhamn/Kastrupms River DiamondMer än 816 450:-Boka
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789