Skip to main content

Roskilde med Föreningen Norden

Resan startar på morgonen i Halmstad där bussen och vår trevliga chaufför hämtar vid Halmstad Teater kl 07:30. Vi startar resan söderut direkt, över Hallandsåsen och når en timme senare färjan i Helsingborg. Under den korta överfarten finns möjlighet för den som önskar att ta en morgonfika innan vi når Helsingör.

Väl i Danmark fortsätter vår resa mot dagens huvudmål – Roskilde. Förhoppningsvis slipper vi vardagens morgonrusning mot Köpenhamn och når efter en dryg timme fram till Roskilde.

Vacker beläget vid Roskilde fjord ligger vårt första besök, Vikingaskeppsmuseet. De öppnar kl 10, ungefär när vi kommer och är ett givet besök för alla med ”vikingablod” i ådrorna. Här upplever vi autentiska Vikingaskepp, historiskt hantverk och en naturskön muséum-hamn med vackra nordiska träbåtar.

Efter besöket bland vikingarna beger vi oss mot centrala Roskilde för besök och rundvisning i stadens stolthet. Kl 11:30 väntar en guidad rundvisning i världsarvet Rosklide Domkyrka. Domkyrkan är katedral för Rosklide Stift vilket innefattar större delen av Själland. Kyrkan som är från 1400-talet har under lång tid fungerat som gravkyrka åt danska regenter och här vilar bla Harald Blåtand, hans son Sven Tveskägg, Drottning Margareta men även den svenskfödda prinsessan Ingrid. Här finns mycket skandinavisk och inte minst sydsvensk historia och kultur. Vår guide talar tydlig danska och visar de stora sevärdheterna samtidigt som vi får höra mer om kyrkans spännande historia.

Efter domkyrkobesöket börjar hungern ge sig till känna och vi beger oss till Restaurang Bryggergården. Här väntar dagens julinspirerade lunch kl 13! Eftersom vi är i grannlandet och tar seden dit vi kommer serveras det ” flæskesteg med hvide- og brune kartofler, hjemmelavet rødkål og brun sovs”.

Mätta och belåtna blir det sedan tid på egen hand i mysiga Roskilde. I skrivande stund är staden inte klar med planering för eventuell julmarknad men oavsett vilket så är staden och dess butiker pyntade inför julhelgerna. Medan en del shoppar loss väljer andra kanske att njuta av folklivet från någon café eller bar.

Efter några timmar här startar vi återresan som går samma väg och via färjan till Helsingborg når vi så småningom Halmstad igen vid 19:30 tiden där vi tackar för en härlig decemberdag med historia, god mat och dansk gemyt!

BOKNING
Antalet platser är begränsat så principen "först till kvarn" gäller, om plats finns är sista dag för nybokning 1 november 2021.
Ni kan boka direkt här på hemsidan eller till ErTur på telefon 035-299 66 60.
Efter bokning erhåller ni en bokningsbekräftelse och en anmälningsavgift på 100:-/person betalas inom 10 dagar, resterande del ska vara betalt senast 14 dagar före avresa dvs 20 november.

Om resan ställs in av ErTur till exempel pga för lågt deltagarantal eller om resan av annan anledning inte kan genomföras återbetalas hela det inbetalda beloppet.
Observera att det kan förekomma särskilda krav för inresa till Danmark, i dagsläget (aug 2021) gäller att samtliga resenärer måste kunna uppvisa ett sk Covidpass (eller giltigt negativt test max 72h gammalt) för inresa i Danmark. Reglerna kan komma att ändras under hösten med kort varsel, det gäller såväl striktare restruktioner och restriktioner som tas bort.

Fritextsökning

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
4/12Halmstad Teater 71 195:-Boka
Kontakta oss