Skip to main content

Sorö och Birkegårdens Haver med Föreningen Norden

Följ med på en härlig sommardag i ”dejlige Danmark”.
Resan startar på morgonen i Halmstad där bussen och vår trevliga chaufför hämtar vid Halmstad Teater kl 07:30. Vi startar resan söderut direkt, över Hallandsåsen och når en timme senare färjan i Helsingborg. Väl i Danmark fortsätter vår resa mot dagens första mål Sorö. På vägen dit stannar vi på någon trevlig plats för att sträcka på benen och kanske stärka oss med en egen medhavd matsäck tillförmiddagsfikan.

Framme i Sorö ska vi besöka den fina klosterkyrkan, en av de största medeltida kyrkorna i Danmark. Den började byggas redan i slutet av 1100-talet och således en av de första tegelstensbyggnaderna här. Kyrkan var en del av Mariaklostret i Sorö vilket uppfördes av cistercienserna med stöd av Absalon och släkten Hvide. Därför kan vi också här se gravarna med bland annat Absalon, Christoffer II, Valdemar Atterdag, Oluf och Holberg. Väggarna är prydda av den berömda ”Sköldfrisen” med över 100 vapensköldar från medeltiden. Givetvis missar vi inte heller att blicka upp mot en av landets mest kända kyrkorglar. Efter besöket i klosterkyrkan blir det en stund på egen hand i mysiga Sorö innan vi fortsätter den korta sträckan mot nästa etappmål och inte minst något att äta.

Nu står Birkegårdens Haver på schemat, Danmarks största privata trädgårdsanläggning. ”En liten sjö längst bak i trädgården” var en önskning som 50-årspresent. Det lilla önskemålet blev också starten på det som skulle utveckla sig till dagens fem vackra trädgårdsområden med både djur och lekplats. Idag ett besöksmål för alla åldrar där man kommer nära både djur och trädgårdar. Vårt besök inleds med lunch på Café Klokkeblomst där vi också får höra mer om anläggningens spännande historia. Efter lunchen blir det givetvis tid att på egen hand njuta av området och de olika trädgårdarna med sina egna inriktningar, kanske också ett besök i den lilla butiken med såväl blommor som presentartiklar.

Senare på eftermiddagen startar vi återresan som åter går mot Helsingör och färjan till Helsingborg når vi så småningom Halmstad igen vid 19:30 tiden där vi tackar för en härlig sommardag med mycket ”hygge” tillsammans!

Fritextsökning
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789