Skip to main content

Amis Äventyr

Vi på ErTur har tagit med oss erfarenheter från många år i Resebranschen. Här under Amis äventyr hittar du resor som just Ami ”brinner för” och är specialist på. Som guide har hon farit runt på Europas vägar i många år. Säker är det många av er som träffat henne i bussen eller kanske varit med på någon av alla hennes resor. 
Vad sägs om 215 turer till Dolomiterna?  
Följ med Ami på hennes Äventyr - såväl här på hemsidan som i verkligheten. 

 

 

Fritextsökning

Om Ami

Om Ami

Hej,

jag heter Ami, kommer ursprungligen från Finland och kallar mig reseledare. Redan som ung hade jag turen att få lära känna flera länder, när familjens herrgårdsvagn rullade kors och tvärs på Europas vägar.
Äldst av tre syskon i baksätet, utnämnde jag mig själv till kartläsare, en roll som jag inte ännu
övergett. Trots moderna hjälpmedel som GPS, har ändå kartböckerna fått följa med alla dessa år, till mina chaufförers både glädje och irritation!

Under dessa ungdomsårs vidsträckta bilfärder lades grunden till min kärlek och nyfikenhet för resandet. Kanske t.o.m. tidigare: nästan direkt från BB, sovandes i en korg, gick min första seglats med båten till stugan i skärgården. Passionen för fartyg, från en eka till stora båtar, har hållit i sig under alla år. Jag sover bäst på vatten!

Som 15-åring gjorde jag ensam den långa sjöresan över Östersjön till Tyskland för att under några sommarveckor ta hand om en familjs tre barn i Hamburg. Efter studenten återvände jag till Hansastaden, denna gång för att plugga.
Ett extrajobb på Finska Statens Turistbyrå drygade ut både studiekassan, gav ytterligare mersmak för resebranschen och senare även ett längre vikariat.

Hamburg blev min hemstad för närmare ett decennium. Jag hann knappt packa upp väskan
i Finland, innan en charmig värmlänning förde mig bort till sörmländska Mariefred.
För 30 år sedan råkade jag i Halland på en glad, storvuxen herre, Erling Svensson. Ett möte som blev betydelsefullt för hela mitt yrkesliv.  Han var bussresearrangör från Falkenberg och tyckte att jag skulle passa i hans ”stall”. Några år senare var vi tre kvinnor som fortsatte att driva företaget tills ett märkligt, oväntat virus 2019 satte stopp för hela vår existens.

Det har hunnit bli otaliga resor under tiden, vissa år med ca 200 resdagar och resmålen har varit nästan lika många. Hela mångsidiga Tyskland, trevliga Holland, historiska städer som Prag, Wien och Budapest. Natursköna floddalar med vinodlingar, italienska Lago Maggiore, kryssningar på Donau eller Ålands örike, listan kan göras lång.
Oftast hittar man mig dock i de olika alpländerna: Österrike, Schweiz (vilka tågresor!) och förstås Sydtyrolen i norra Italien, som får mitt hjärta bulta extra hårt. Över 170 gånger har jag hunnit beundra de fantastiska Dolomiterna och njuta av folkets gästvänlighet. Icke att glömma alla underbara vandringsturerna till dessa trakter!
Under många år har min assistent och trogne vapendragare Anton hållit mig sällskap på dessa resor. Han är ett murmeldjur (dock i plysch) och en gammal bekant till flera resenärer.

Jag älskar mötet med olika människor, kulturer och länder, känner mig lätt hemma överallt. Kanske inte så konstigt efter att ha flyttat totalt 32 gånger runt i tre olika länder. Förutom höga berg och alplandskap, havet, skärgården och båtar, gillar jag gamla traktorer!
Älskar musik, riktiga böcker och njuter av konst eller som många finnar, även fart, d.v.s.att titta på
Formula-1.

Under Ami’s Äventyr kommer Ni att kunna läsa mer om nya äventyr och självfallet följa med på resorna.  Meddela oss gärna Er E-postadress för löpande information.
Varma hälsningar Ami & Anton

Reseberättelser och lite annat.....

Reseberättelser och lite annat.....

RESEBERÄTTELSER

Resor vi minns: 

SYDTYROLEN, den säregna, autonoma provinsen i norra Italien har närmare 20 års tid varit ett av våra mest populära resmål. Otaliga grupper har fått uppleva Dolomiternas fantastiska bergsvärld, bekanta sig med fina byar och gamla städer, åka båt på blågröna Gardasjön, njuta av god mat och invånarnas stora gästfrihet. Därtill nästan medelhavslikt klimat, grönska och växtlighet med bland annat vin- och fruktodlingar.

Många turer har gått till tyrolska ÖTZTAL, en bit väster om Innsbruck. Vår otroligt gästvänliga värdfamilj har skämt bort oss under åren med det ena och andra, inte minst när herrarna i köket har tävlat om sina kokkonster. Hundratals prunkande blomsterlådor följer oss på utflykterna till OS-staden Seefeld, Österrikes högst belägna kyrkby Obergurgl och boskapens eget sommarviste, det säregna Kühtai området.

RAMSAU och SALZKAMMERGUT
En bit söder om Salzburg börjar delstaten Steiermark, ”Österrikes gröna hjärta”. Ovanför kända Schladming breder Ramsau-platån sig ut lik en grön terrass med Kalkalpernas imponerande bergsstock i bakgrunden. Från idylliska byn Ramsau kom vi till det bildsköna sjödistriktet Salzkammergut, med båttur på Wolfgangsee och besök i ”Vita Hästens”
St. Wolfgang. En höjdpunkt är turen med stora kabinbanan upp till ”kungen” Dachstein med glaciär och ispalatset. Efteråt smakar lunchen på en gammal fäbod, med koskällornas musik
som skön underhållning!

 

 

Bilder från Val Gardena

Bilder från Val Gardena

Kära vandringskamrater!
 

Jag spricker alltid av glädje och stolthet, när jag får visa er de ”bleka berg”, mina
älskade Dolomiterna och vackra Gröden/Val Gardena.  
Att få trampa på favoritstigar i den sagolika naturen, besöka mysiga hytter, där 
Kaiserschmarrn dukas fram och dela upplevelserna med det glada gänget, det är
oförglömligt.

Som vi alla återigen enhetligt utropade: ”detta går inte att beskriva, man måste 
få uppleva det själv”!

Varma hälsningar// Ami

Bodensjön med Mainau

Bodensjön

Följ med till Bodensjön med blomsterön Mainau. En härlig bussresa med glittrande vatten och omväxlande landskap. Boka med ErTur!

7 dagar från 9 950:- Läs mer
Klassiska Tyrolen

Klassiska Tyrolen

Upptäck vackra klassiska Tyrolen, Zillertal, med en resa tillsammans med ErTur. Sång, musik, avkoppling och underbar natur väntar!

Fullt Läs mer
Vandring i Österrike, Kärnten

Vandring i Österrike, Kärnten

Vandringsresor i Alperna och fantastiska Kärnten, Österrike. Boka vandringsresor till Alperna hos ErTur.se!

10 dagar från 15 400:- Läs mer
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789