Skip to main content

Turandot

Vidunderlig musik, fängslande handling och storslagna scener har gjort Turandot till en av världens mest populära och spelade operor. Puccinis mästerverk lämnar ingen oberörd med sina stora körpartier, odödliga arior och, inte minst, den episka opera-hiten Nessun dorma.

 

Lyssna: 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Vidunderlig musik, fängslande handling och storslagna scener har gjort Turandot till en av världens mest populära och spelade operor. Puccinis mästerverk lämnar ingen oberörd med sina stora körpartier, odödliga arior och, inte minst, den episka opera-hiten Nessun dorma.

 • Hemorten - Malmö

  Vår resa går ner mot Malmö. Föreställningen börjar 16.00 och innan det blir dags att ta plats på Malmö Opera äter vi en gemensam middag. Föreställningen tar 2 timmar och 40 minuter och bussen går hem när vi alla åter är samlade i bussen.

  Hemorten - Malmö
 • Mer om Turandot


  Berättelsen om den iskalla prinsessan som låter avrätta friare på löpande band tills hon möter den sanna kärleken, är många hundra år gammal. Den är en blandning av asiatiska folksagor och legender om en verklig prinsessa som föddes på 1200-talet. Giacomo Puccinis opera på temat utspelar sig i Fjärran Östern i sagotid.

  Det är inte konstigt att Turandot blivit en av de stora klassikerna. Den fängslande sagan berättas med oerhört vacker musik och pampiga scener, där inte minst kören har en stor roll. Operan är känd för sina svåra solistpartier som kräver ”stämband av stål” och bara bemästras av de bästa.

  Ofullbordat mästerverk
  Puccini var svårt sjuk när han skrev Turandot och hann inte avsluta de sista sidorna. På beslut av Puccinis familj, hans förläggare och Arturo Toscanini, som dirigerade urpremiären, fick kompositören Franco Alfano i uppdrag att slutföra verket.

  Urpremiären skedde ett och ett halvt år efter Puccinis död. Toscanini valde att lägga ner taktpinnen i tredje akten med orden “Här slutar mästarens ord”. Det var knäpptyst när ridån gick ner, sen utbröt ett jubel som aldrig ville sluta. Alfanos slut på operan, som oftast finns med sedan dess, anses allmänt inte riktigt hålla samma klass som Puccinis musik.

  Gåshudsgaranti
  Operans mest kända parti är utan tvekan Nessun dorma som har blivit en av världens mest kända arior. Gåshuden kommer garanterat senast när det bombastiska Vincerò skallar!

  Föråldrade stereotyper
  Liksom många andra klassiska operor innehåller Turandot en del fördomar, förlegade könsroller, rasism och exotism. Regissör Sofia Jupither har försökt skala av några lager föråldrade stereotyper och hittat en allmängiltig historia om det offentliga och det privata, makt och ansvar, kärlek och sårbarhet som känns relevant idag.

  Det underliggande budskapet i operan är detsamma som det alltid varit: Det spelar ingen roll vem du är eller varifrån du kommer – vi letar alla efter kärlek.

  Handling
  Som prinsessa måste Turandot enligt konventionen gifta sig. Men historien om en anmoder som blev skändad och dödad av en man har gjort henne kall och hämndlysten. För att slippa äktenskap, lovar hon att gifta sig med den friare som kan lösa tre svåra gåtor. Den som svarar fel straffas med döden.

  Prins Calaf beslutar sig för att fria till Turandot trots alla varningar. Till hennes förfäran lyckas han lösa gåtorna. Men Calaf vill vinna prinsessan av kärlek. Därför lovar han att Turandot får avgöra hans öde – om hon lyckas ta reda på hans namn.

  Turandot hotar hela folket med döden om namnet inte avslöjas. Alla vakar och försöker ta reda på vem den okända prinsen är. Timur och Liù, som setts tillsammans med Calaf, förs inför Turandot. Liù älskar Calaf av hela sitt hjärta. För att rädda honom och slippa tortyr säger hon att hon är den enda som känner till hans namn och begår självmord.

  När Turandot och Calaf blir ensamma avslöjar han sitt namn för prinsessan och lägger därmed sitt liv i hennes händer. Liùs och Calafs osjälviska handlingar får Turandots hjärta att vekna. Inför hela folket tillkännager hon att hon har fått reda på främlingens namn: Han heter Kärleken

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Varberg Gamlebyskolan park/hpl Ers.buss 10:15 00:00
Falkenberg Nya Järnvägsstationen, östra sidan 10:45 00:00
Halmstad Halmstad Arena 11:15 00:00
Mellbystrand McDonalds 11:30 00:00
Båstad Stationen (nya) 11:45 00:00
Ängelholm McDonalds 12:00 00:00
Helsingborg Ramlösa Station vid Circle K La Cours gata 12:30 00:00

Valid

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
3/3
Se påstigningsplatser och tider
BussTurandot på Malmö OperaMer än 81 790:-BokaMer information
21/4
Se påstigningsplatser och tider
BussTurandot på Malmö OperaMer än 81 790:-BokaMer information
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789