Skip to main content

JUBILEUMSRESA TILL SYDTYROLEN med Dolomiterna och Gardasjön

Exakt 20 år sedan hade jag min första resegrupp med till fantastiska Sydtyrolen. Otaliga bussar har sedan dess rullat nedförsbacken från Brennerpasset till detta lilla ”land” i norra Italien, där alperna möter södern. En blandning av Österrike och Italien med tre språk, två kulturer och två kök. I detta natursköna och gästvänliga område flyter kontrasterna mjukt in i varandra. De gröna dalarna med närmast medelhavsklimat präglas av historiska småstäder, välbevarade byar med vackra gårdar, medeltida borg och kloster framför imponerande bergskulisser.

I en rogivande miljö omgiven av vin- och äppelodlingar, med fantastisk utsikt över berg och dal,hittar vi vårt trevliga familjehotell i byn Villanders.
De flesta av besöksmålen ligger nära till, vi hinner njuta, se och uppleva mycket under vistelsen.
Allt detta i lugnt tempo, utan jäkt. Stressen – den hör inte hit utan lämnas norr om alperna!
På våra utflykter får vi bekanta oss närmare med ”trollbergen”, de storslagna Dolomiterna, åka båt på den avlånga Gardasjöns blågröna vatten, studera livet från en uteservering i någon av flera mysiga småstäder njutandes av typiska bakverk eller Dolomiti-glass.
Vi ”firar” i slutet av maj, när naturen är som grönast och alpängarna täcks av blomsterprakt. På en jubileumstur kan vi dessutom vänta oss en och annan liten överraskning…

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 HEMORTEN-LEIPZIG

  Vi lämnar hemlandet via Öresundsbron och tar senare färjan från Gedser till tyska Rostock.
  Resans första övernattning blir i Leipzig-trakten, där hotellmiddag väntar efter ankomsten

 • DAG 2 LEIPZIG-VILLANDERS

  Denna dag för oss genom Bayerns stora delstat med omväxlande landskap till Österrike. Självfallet
  gör vi pauser för fika, lunch och bensträckning. På den kända Brenner-motorvägen söder om Innsbruck når vi snabbt Sydtyrolen och några få mil senare vårt sköna mål Villanders i Eisackdalen.
  Orten ligger på drygt 800 meters höjd, med hänförande utsikt över bland annat Dolomiterna mittemot. Hos familjen Rabensteiner på Sonnenhotel Adler väntar sköna rum med alla faciliteter
  som TV, fön, värdeskåp. På morgnarna njuter vi av god frukost med hembakat bröd i lugn och ro
  före dagens äventyr. Familjens yngre son Reinhold skämmer bort oss genom att kväll efter kväll
  trolla fram läckra 5-rätters middagar.
  För avkoppling finns inomhuspool och fint bastulandskap, eller skönt bubbelbad och solstolar utomhus.

 • UTLYKTER DAG 3-6

 • GARDASJÖN

  GARDASJÖN
  Denna heldagsutflykt söderut, med floden Etsch som följeslagare, för oss genom grannprovinsen Trentino till Italiens största sjö, vars norra del ramas vackert in av höga berg. Vi möts av cypresser, olivträd, magnolior, nerium, fikon och prunkande, färgglada blomrabatter. Längs stranden ligger småstäderna i rad, alla med pittoreska hamnar och strandpromenader kantade av pastellfärgade gamla hus. Malcesine, en av ”pärlorna” bland sjöns orter, är målet på vår båttur. Vackert beläget nedanför en medeltida borganläggning väntar stadens kullerstenslagda gränder och torg med mysiga uteserveringar att upptäckas av oss.

 • BRIXEN

  BRIXEN
  Tyrolens äldsta stad ligger vid floden Eisack, nedanför hemmaberget Plose. Innanför stadsporten hittar vi en fin, välbevarad stadskärna med gamla valvgångar och burspråksprydda hus. Det vackra torget, ofta skådeplats för filminspelningar, bildar stadens hjärta. Här minner bland andra den ståtliga domkyrkan och palatset Hofburg om Brixens långa historia som biskopssäte. Efter en stadsvandring har vi egen tid att strosa runt och besöka någon av otaliga uteserveringar för lunch.

 • DOLOMITERN

  DOLOMITERNA
  Dessa sägenomspunna kalkstenskedjor, som under miljontals år formats av naturen till fantastiska konstverk, kallades av befolkningen länge för ”de bleka berg”. Genom natursköna dalar, vackra byar och flera bergspass tar vi oss runt i Dolomiternas hjärta. Höjdpunkten under denna upplevelserika dag väntar på Pass Pordoi, den Stora Dolomitvägens högsta ställe. Härifrån tar vi en stor kabinbana upp till Sella-massivets höjder. Från utsiktsterrassen på 2 950 meters höjd bjuds vi på enastående naturscenerier och i den sköna bergsluften smakar säkert fika eller lunch alldeles extra. En oförglömlig dag i Dolomiternas storslagna bergsvärld. Avgiften till kabinbanan tillkommer.

 • KASTELRUTH -VAL GARDENA

  KASTELRUTH & VAL GARDENA
  Kastelruth har det markanta Schlern-massivet som bakgrundskuliss. Ett ovanligt högt klocktorn tronar ovanför stadens lilla torg, smala gränder och fina byggnader med dekorativa fasadmålningar. På en naturskön väg längs gröna sluttningar kommer vi till St. Ulrich, huvudorten i kända dalen Val Gardena. Sedan århundraden är trakten känd för träslöjd, som flera butiker och ateljéer ännu vittnar om.

 • DAG 7 VILLANDERS LEIPZIG

  Vi vinkar adjö till värdfamiljen och vänder nu norrut, med bagaget fullt av upplevelser. De fina alpvyerna följer oss genom norra Tyrolen och en bit i Bayern. Även denna gång övernattar vi i på
  ett hotell i Leipzigtrakten.

 • DAG 8 LEIPZIG HEMORTEN

  Vägen hemåt går först genom norra Tysklands stora slätter till Rostock-färjan. Under båtturen samlas vi för gemensam middag ombord och beräknas vara åter i Malmötrakten runt 18.30.

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

Hotel trakten av Leipzig
Stopoverhotell i trakten av Leipzig

Övernattning dag 2 - 7

Sonnenhotel Adler

Övernattning dag 7 - 8

Hotel trakten av Leipzig
Stopoverhotell i trakten av Leipzig
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789