Skip to main content

Bohuslän, Klippor, salta hav och sill

Här i  Bohusläns skärgård smälter land och hav samman till ett landskap man aldrig tröttnar på. Vi upplever platserna Taube skrev visor om, Läckbergs spännande Fjällbacka och mycket mer. I Skärhamn besöker vi Nordiska Akvarellmuseet som den  7 maj öppnar en helt ny utställning.  

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 HEMORTEN - UDDEVALLA

  Efter en tidig avresa från Halland mot Bohuslän, stannar vi för förmiddagskaffe innan vi lämnar fastlandet vid Stenungssund. Längs Tjörnleden når vi Orust och gör en avstickare till Mollösund. Denna lilla ort med slingrande gator och gränder var ett betydande fiskeläge under den stora sillperioden. Här finns många mysiga restauranger för den som har såväl stor som lite hunger till lunch.
  Vi lämnar Orust med färjan från Morlanda över sundet till ”Majs” Malö. Här följer vi Taubes fotspår genom trakten som han vistades i på 40-talet. Vi möter kända namn som Handelsman Flink, Flatön och Ängsön innan vi kommer till Skaftö, som fick broförbindelse 1974. Området runtomkring blev mycket känt genom den populära TV-serien ”Saltön”. Längst västerut hittar vi självaste huvudskådeplatsen för serien, Grundsund. Orten har anor från 1600-talet och var tidigare ett av Bohusläns största fiskelägen med både sill- och storsjöfiske som specialitet. Vi promenerar i den lilla ortskärnan med sjöbodar och magasin. En hög minnessten med 200 namn på omkomna berättar om sjömännens och fiskarnas hårda liv förr.
  Vi lämnar klipporna, havet och måsarna och det börjar bli dags att ta oss till vårt hotell Bohusgården som ligger lite utanför Uddevalla. Här väntar en god middag och övernattning.
  Spa: På hotellet finns spa med swimmingpool, bubbelpool, bastulandskap, uppvärmda takbaljor utomhus, solterapi m.m. Här finns även gym & motionsrum. Entréavgift till spa tillkommer. Pris 195:-/person (ord. Pris 295:-/person). Gäller vid ett tillfälle. Spa-tid behöver förbokas.

 • DAG 2 BOHUSLÄN

  Vi börjar med Tanum och Vitlycke med sitt fina hällristingsmuseum. Vi tar också en titt på hällristningarna i området. Därefter tar vi oss till Fjällbacka, som verklig är en idyll, älskad av Ingrid Bergman, som tillbringade många somrar här. I detta lilla fiskeläge har också flera av Camilla Läckbergs karaktärer mött sitt öde. Vi får på egen hand strosa runt. Lunchstopp gör vi i Smögen innan vi kommer till nästa mål som är Lysekil, beläget på Stångenäset där Gullmarn och Åbyfjorden möts. Här besöker Havets Hus. Där omges man av närmare 30 akvarier från riktigt stora till lite mindre. Alla är fyllda med spännande varelser. Se hajar, rockor och havsålar simma ovanför ditt huvud i tunnelakvariet.

 • DAG 3 UDDEVALLA-HEMORTEN

  Efter frukost börjar vi med Bohusläns museum och därefter bär det av ut på Tjörn. Målet är Skärhamn. Där Nordiska Akvarellmuseet den 7 maj öppnar en ny utställning som heter Animal Kingdom.
  En spännande utställning där många konstnärer skildrar växter och djurliv utifrån vetenskapligt perspektiv för att dokumentera och systematisera naturens mångfald under en tid när världen höll på att upptäckas.
  För den som inte vill gå på museet finns det mycket att upptäcka i Skärhamn.
  Turen går vidare till Klädesholmen, som är ön som andas, lever och levererar sill. Här finns sill-fabrik, sill-museum och restaurangen Salt & Sill som förvaltar sill-traditionen i kulinariska inläggningar och smakkombinationer. Här koras ”Årets sill” på Sillens dag varje år. På Salt & Sill äter vi sen innan vi så småningom beger oss hemåt.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Mellbystrand McDonalds 06:55 00:00
Halmstad Halmstad Arena (hörnet mot CircleK) 07:15 00:00
Falkenberg Nya jvg.stationen/Östra sidan 08:00 00:00
Varberg Gamlebyskolans park/hpl ersättningsbuss 08:30 00:00

Valid

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
5/5BussHotell BohusgårdenMer än 85 270:-Boka

Hotell

Hotell Bohusgården
Bohusgården Hotell och Konferens är beläget i södra Uddevalla, i hjärtat av Bohuslän. Till oss kan du komma för att vara aktiv eller bara koppla av. På 15 minuters promenad hittar du Uddevalla centrum...
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789