Skip to main content

Höga Kusten kryssning - Cinderella

Följ med på en tredagarskryssning till Höga Kusten och Härnösand och upplev en unik mix av vild natur och kornblått hav. När vi glider fram inomskärs kan du beundra världens högsta kustlinje från soldäck på vårt kryssningsfartyg Viking Cinderella.

Höga Kusten är utan tvekan en av norra Europas allra vackraste platser. Ta pulsen på sommarstaden Härnösand och njut av kustens magiska natur under någon av våra utflykter.

Och på vägen dit njuter du av ett tillbakalutat buss och båtliv med god mat, shopping och roliga aktiviteter för alla. Kanske ett besök i Spaavdelningen?

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Välkommen till världsarvet
  Höga Kusten tar andan ur sina besökare. De dramatiska klipporna som stupar rakt ner i havet är resultatet av världens största landhöjning, hela 800 meter sedan isen började smälta efter den senaste istiden. Och den fortgår än i dag. Högakustenbron, Sveriges svar på Golden Gate, och det mäktiga Skuleberget är några av de mest kända landmärkena. År 2000 upptogs Höga Kusten på Unesco:s världsarvslista, och har på senare år poppat upp som en av Sveriges främsta attraktioner. Och du som bara behöver kliva på Cinderella för att ta dig hit!

 • Dag 1: Stockholm

  Vi startar vi under morgonen för att under eftermiddagen komma till Stockholm och Stadgårdskajen därifrån Cinderella seglar 17.00
  Vi träffas på kvällen i Viking buffen där vi tar del av en härlig buffe inkl. vin, öl kaffe och vatten. Det händer en hel del ombord på våra fartyg varje dag. Förutom våra egna duktiga kryssningvärdar som ser till att kryssningprogrammet är laddat med aktivteter och musik väntar också trubadurer. Alla ger sitt bästa för att bjuda dig på bra underhållning.

  Stockholm
 • Dag 2: Härnösand

  vi börjar med frukost och därefter hoppas vi att du har valt någon av alla utflykter som Viking Line erbjuder. Se under Utflyktsprogram. Boka dina utflykter i god tid innan avresa då de är mycket efterfrågade och antal platser är begränsade. Om du vill göra Härnösand på egen hand når du centrum på ca 15 minuter till fots. Viking Line har även en shuttlebuss som erbjuder transfer flera gånger under dagen.
  På kvällen träffas vi för att få ta del av Viking Lines fantastiska Skaldjursbuffé. Även denna kväll ingår öl, vin, kaffe och vatten.

  Härnösand
 • Dag 3: Stockholm

  Vi börjar dagen med brunch i Vikingbuffén. Innan vi når Stockholm 14.0 får vi härliga timmar ombord på Cinderella. Vi åker genom Stockholms charmiga skärgård som vi kan se från soldäcket eller varför inte ta en titt på vilken underhållning som presenteras av fartygets nöjdesvärd. Vid ankomsten till Stockholm väntar bussen på att köra hemåt.

Utflyktsprogram

Utflyktsprogram

Från stad till bergstopp

Följ med på stadsvandring genom Norrlands bästa sommarstad, med anor ända från 1585. Längs promenaden berättar vår guide allt om Härnösands spännande historia, byggnaderna och människorna som levt och verkat här. Vi strosar genom den historiska stadsdelen Östanbäcken med alla vackra trähus och beundrar ståtliga Härnösands domkyrka med den 17 meter långa regnbågsmattan, en symbol för mångfald och allas lika värde (rullas ut fr o m 15/5, då vädret tillåter). Efter vandringen tar vi bussen till toppen av Vårdkasberget med milsvid utsikt över staden och havet.

Vi toppar utflykten med en matupplevelse på anrika St Petri Logens restaurang. Där bjuds vi på en buffé med smaker från Norrland och Höga Kusten.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget. Du kan också promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).

Turen tar ca 3 tim 40 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 640:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp.


Stadsvandring i Härnösand

Upptäck Härnösand, en av Sveriges absolut mysigaste sommarstäder!

Under den guidade promenaden får vi ta del av stadens historia och veta mer om byggnaderna och människorna som levt och verkat här genom tiderna.

Härnösand grundades 1585 och är en av Norrlands äldsta städer, så historierna är många och fascinerande. Från stadens torg promenerar vi genom centrum och den välbevarade gamla stadsdelen Östanbäcken med vackra 1700- och 1800-talshus. Vi hinner också med ett besök i Härnösands mäktiga vita domkyrka, en av Sveriges förnämsta nyklassicistiska byggnader. Här får vi bland annat höra berättelsen om den 17 meter långa regnbågsmattan som pryder altargången (rullas ut fr o m 15/5, när vädret tillåter). En perfekt miniutflykt för dig som vill sträcka på benen i land efter kryssningen!

Vi går ca 1500 meter med flera längre stopp under den guidade promenaden.

Utflykten avslutas i centrum. Du kan promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med Transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).

Turen tar ca 1,5 tim. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Promenad eller med transferbussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 240:-/pers inkl transfer och guidad promenad. Endast förköp


 

Högakustenbron och lokala delikatesser

Följ med på en utflykt där du får uppleva allt från spektakulära broar till surströmmingtapas och historiska händelser. I fokus står så klart den mäktiga Högakustenbron, som med sina 180 meter ovan vattenytan är ett av Sveriges högsta byggnadsverk. Tycker du att den liknar Golden Gate-bron i San Fransisco? Det är ingen slump, när bron byggdes 1997 stod den amerikanska hängbron som förebild. Vi beundrar bron och den magnifika utsikten från Hotell Höga Kusten medan vi mumsar på en surströmmingstapas – ett perfekt tillfälle att testa den omdiskuterade delikatessen.

Hotellet är välkänt för sitt goda kök med lokala läckerheter. Till lunch serveras stekt inlagd strömming och till kaffet kan du njuta av bygdens stolthet – choklad doppat tunnbröd. Här kan du också passa på att köpa souvenirer i form av lokalt hantverk och delikatesser.

Vi åker också över ännu en spektakulär bro – Sandöbron. När den första Sandöbron byggdes 1939 störtade gjutformen för spannet samman och 18 arbetare omkom. En tragisk olycka som enbart blev en notis i rikspressen eftersom andra världskriget bröt ut dagen därpå. Vid södra brofästet står monumentet från Ådalen 31, en viktig del av den lokala historien och en händelse som gav eko över hela landet.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget.

Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 795:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp


 

High Coast Whisky – rundtur med provning

Älskar du whisky och gamla skrönor? Då kommer du att älska den här utflykten!

Efter ett kort fotostopp vid den mäktiga Högakustenbron är vi framme vid Ångermanälvens strand. Här ligger High Coast Whisky, ett av världens nordligaste whiskydestillerier.

Under en guidad tur får vi inblick i den världskända whiskyn och dess fem framgångsfaktorer: klimatet, älven, noggrannheten, råvarorna och faten. Ambitionen är hög – att skapa världens bästa maltwhisky. Under World Whisky Awards 2017 i London tilldelades destilleriet priset för bästa whisky i klassen Swedish whisky. Vi får höra allt om destilleriets historia och även en och annan skröna från den gamla flottarepoken längs Ångermanälven.

Efter en god lunch, med råvaror från bygden, är det dags för det vi alla väntat på: whiskyprovning av den bästa svenska whiskyn vid World Whisky Awards 2017. Vi testar två sorter under ledning av High Coast Whiskys experter. Kanske blir till och med så sugen att du vill köpa ett eget fat?

På vägen tillbaka stannar vi till vid Ådalsmonumentet, rest till minne av de fem arbetare som föll offer för militärens kulor under konflikten 1931.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget.

Turen startar kl 10.00 med buss från Djuphamnen och tar ca 4,5 tim. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 980:-/pers inkl buss, guidning, provsmakning och lunch. Endast förköp. 


Härnö Gin

Prova Hernö Gin på den plats i världen där det är som bäst: I destilleriet i Dala, Home of Swedish Gin, strax utanför Härnösand. Landsbygdsidyllen, dofterna samt det fina värdskapet är slående och fulländar upplevelsen av det ekologiska och hantverksmässigt tillverkade ginet som skapas med naturen i Höga Kusten som inspiration.

Ginprovningen sker alldeles intill de två handslagna kopparpannorna Marit och Yvonne och du får veta mer om gintillverkning i allmänhet samt om Hernö Gin i synnerhet. Under ledning av Hernö Gins välmeriterade provningsledare får du lära dig mer om vad som påverkar doften och smaken av det gin som varje år sedan 2015 blivit utsett till världens bästa gin. Grundaren Jon Hillgren är dessutom invald i Gin Hall of Fame som den tredje personen i världen. 

Efter provningen har du möjlighet att köpa glas, bar-relaterade produkter, kläder och annat från Hernö Gin i gårdsbutiken som ligger intill destilleriet.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget. Du kan också välja att promenera vidare i Härnösand på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots eller med Transferbussen (ingår i utflyktsbiljetten).

Turen tar ca 2,5 tim. Start kl 10.00 på alla avgångar med buss från Djuphamnen. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 595:-/pers inkl buss, guidning och provning av fem olika sorters gin, med och utan tonic. Endast förköp


Ådalen 31 och Mannaminne

Under den här klassiska Höga Kusten-tren får du en rejäl dos av både historia och kreativitet

Vi tar oss först ut till Lunde och Sandöbron, där vi guidas genom Ådalshändelserna 1931, då fem arbetare sköts ihjäl av militären. Som en följd av skotten i Ådalen uppstod den så kallade svenska modellen. Bussen tar oss vidare till Mannaminne – ett unikt allkonstverk som knappt går att beskriva – det upplevs bäst på plats!

Mannaminne är konstnären Anders Åbergs livsverk. På området kan du beskåda konst och utsmyckningar tillsammans med byggnader och insamlade föremål från hela världen. Här finns båtar, spårvagnar, flygplan, jordbruksredskap, ja till och med en mammut. Under sommarmånaderna blir området till en kokande gryta med olika kulturevenemang och utställningar.

Vi visas runt av kunniga guider med stort engagemang för platsen och äter sedan lunch med lokala smaker i värdshuset, som är ett konstverk i sig. Efteråt tar bussen oss vidare genom Nordingrås fantastiska landskap som inspirerat så många konstnärer genom åren. Det var också hit Lars Lerin tog sina vänner i den uppskattade SVT-serien från 2022.

Turen startar kl 10.00 med buss från Djuphamnen och tar ca 4,5 tim. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 780:-/pers inkl buss, guidning och lunch. Endast förköp


Med linbana till Skulebergets topp

Var beredd på en dag med svindlande vyer och en rejäl dos av vackra naturlandskap. Höga Kusten har världsrekord i landhöjning! Här går världens högsta kustlinje hela 286 meter över havet. Landhöjningen har skapat en unik skärgårdsmiljö av vikar, laguner och sjöar.

Framme vid Skuleberget tar vi linbana upp till toppen och njuter av den fantastiska utsikten och god lunch bestående av en smörgås på hembakat bröd, med Vindelnrökt skinka, inklusive måltidsdryck och kaffe.  

Skuleberget är med sin dramatiska profil ett av Höga Kustens viktigaste landmärken, och ligger i området som är klassat som världsarv av Unesco sedan 2020.Det som en gång var små öar är i dag höga, skogsbeklädda berg. Under utflykten får du veta allt om landhöjningen och vad som har skapat Höga Kustens dramatiska landskap.

På vår hemväg från Skuleberget stannar vi till för att beundra Högakustenbron från utsiktsplatsen på Hornöberget. Vi rekommenderar bra skor och vindtäta och lite varma kläder - för att linbaneturen och stunden på Skulebergets topp ska bli njutbar. Det är här som SVT:s nya serie Vilda kockar spelats in.

Om det finns risk för åska eller vid väldigt kraftig vind så kan linbanan inte köras, vi får ändå se berget från botten och avnjuta lunchen hos Friluftsbyn och höra historien om en av Sveriges snabbast växande friluftsdestinationer. Vi åker då istället upp på ett annat berg dit vi tar oss med bussen. På återvägen får vi då prova surströmmingtapas på hotell Höga Kusten, med magiska vyer över Högakustenbron.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till hamnen.

Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen. Bekväma skor samt vind- och vattentäta ytterplagg rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut. Rekommenderad åldersgräns för linbaneturen är minst 3 år. 

Avgår ej den 10/4.

Pris: 795:-/vuxen (620:-/barn 3–12 år) inkl buss, guidning, Skulebergets linbana t/r och matig lunchsmörgås. Endast förköp

 

 

Hemsö fästning – historia och havsutsikt

En utflykt fylld med historia och spänning, men också med svindlande vackra vyer från höga berg över havet.

Låt våra duktiga guider ta dig med till kalla krigets dagar vid Hemsö fästning. I natursköna omgivningar, mitt i Ångermanälvens mynning, ligger det som en gång var kustartilleriets största anläggning. Tidigare var fästningen under många år klassad som topphemlig, men nu har du chansen att känna på hur det var att verka och leva där för de 340 värnpliktiga och officerare i anläggningen. En chans att på första parkett känna historien vingslag men med en koppling till nutid. Nere i berget får man se inte bara hur man bodde och tillbringade sin fritid utan även dess kök, verkstäder, sjukhus med operationssalar, och stridsledningscentraler allt samlat som ett helt litet samhälle nere på i urberget med en total yta på 5500 kvm. Restaurangen bjuder inte bara på en underbar lunchbuffé som avslutas med kaffe och nyfriterade munkar, utan även en chans att äta sin måltid på Storråbergets rand 145 meter över havet med Höga kusten som bakgrund.

Har du sett tv-programmet Elitstyrkans hemligheter 2022? Då kommer du att känna igen dig – det var nämligen här på Hemsö fästning som rekryterna bodde under jorden och tävlade.

Efter utflykten återvänder bussen tillbaka till fartyget.

Turen tar ca 4 tim 30 min. Start kl 10.00 med buss från Djuphamnen, kort färjetur över till Hemsön. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 725:-/vuxen inkl buss, guidning och lunch (460:-/barn 3–12 år). Endast förköp

__________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Inspirationsvideo från Höga Kusten 

Karta

Hotell

m/s Cinderella
M/S Viking Cinderella Cinderella är som ett hotell där Du finner allt vad som behövs för en lyckad kryssning. Ett stort utbud av restauranger med olika iniktningar. Välj Buffe som serveras av Cinderel...
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789