Skip to main content

Kryssning till Ystad och Visby

Dags att fylla på upplevelsekontot? Följ med på en oförglömlig kryssning till Visby, Ystad och sköna Österlen. Vi tar pulsen på två av landets mest pittoreska städer – och njuter för fulla muggar av det ljuva kryssningslivet under tre kvällar ombord på Birka Gotland.

Del i hytt och måltidspaket och bussresa till Stockholm ingår i priset.

Fritextsökning

Utflyktsprogram Ystad

Österlens pärlor med besök på vingård

Vi tar bussen från hamnen och styr kosan mot det pittoreska lilla fiskeläget Kåseberga. Härifrån tar vi en promenad upp till Ales stenar och får höra historien om Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. De 59 stenblocken väger vart och ett runt 5 ton och ståtar majestätiskt på Kåsehuvud med utsikt över den branta kusten hela vägen till danska Bornholm. En magisk syn!

Efteråt fortsätter vi till Löderups strandbad, där vi avnjuter en god lunch på restaurangen med magiska havsvyer.

När kaffet-på-maten är uppdrucket åker vi vidare till utflyktens höjdpunkt – Köpingsbergs vingård. Köpingsberg ligger inbäddad som ett grönt smycke i det skånska landskapet, och kullarna sträcker sig hela vägen ner mot det glittrande havet. På tre hektar odlas allt från Chardonnay och Pinot Blanc till mer okända druvsorter. Här får vi smaka på två glas mousserande vin och höra mer om vingården och om hur produktionen går till – på ett både lättsamt och lärorikt sätt.

Fulla med nya intryck återvänder vi till hamnen i god tid innan fartyget styr kosan mot nya äventyr i Visby.


Turen tar ca 4,5 h. Start kl 12.30 med buss från Ystad hamn. Bussen åter till hamnen efter turens slut ca kl 17.00. Bekväma skor rekommenderas.

Pris: 1395:-/pers inkl inkl buss och guidning. Lunch med smör, bröd, sallad, lättöl/vatten och kaffe samt två glas mousserande vin ingår. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

***********************************************************

Guidad stadsvandring i Ystad

Följ med på stadsvandring längs Ystads charmiga kullerstensgator, där korsvirkeshusen står på rad efter varandra. Du kanske främst kopplar ihop Ystad med Henning Mankells kommissarie Kurt Wallander och moderna mordgåtor, men staden har också ett spännande förflutet med anor ända från 1200-talet.

Vår duktiga guide visar dig runt både bland historiska monument och miljöer som vi känner igen från filmernas och böckernas värld. En perfekt miniintroduktion till Ystad, där du sedan kan spendera eftermiddagen på egen hand i den vackra stadsmiljön. Promenera tillbaka till hamnen eller hoppa på Viking Lines transferbuss utan avgift. Sista bussen går kl 16.30.


Turen tar ca 2 tim. Start kl 12.30 med buss från Ystad hamn. Bekväma skor rekommenderas. Bussen åter till hamnen efter turens slut.

Pris: 250:-/pers inkl buss och guidning (på svenska). Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

***********************************************************

 

En sväng med Peppe Eng på Österlen, 4,5 tim

Häng med den kända sportjournalisten och TV-profilen Peppe Eng på en lättsam busstur genom Ystad och vackra Österlen. Peppe möter upp på kajen, redo att förse dig med både guidning och roliga anekdoter om traktens kändisar under dagen.

På Örums Nygård intar vi en typisk skånsk lunch, kaffe och kaka. Den trevliga gamla lantgården är numera ombyggd till restaurang, hotell och spaanläggning. Mätta och belåtna åker vi vidare på vackra Österlen till Karl Fredriks Eklaholm för ett besök i den trevliga handelsträdgården. Här väntar en hel värld av prunkande blomster, inredning, färg, form och prylar med både själ och hjärta. Du kommer garanterat att hitta något fint i butiken att ta med dig hem!

På hemvägen kan du antingen hoppa av i Ystad och promenera till fartyget eller fortsätta direkt till hamnen i samma buss.


Turen tar ca 4,5 h. Start kl 12.30 med buss från Ystad hamn. Bussen åter till hamnen efter turens slut, ca kl 17.00. Bekväma skor rekommenderas. 

Pris: 1295:-/pers inkl guidad busstur och lunch med lättöl/vatten, kaffe och kaka. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

***********************************************************

Österlen med Dag Hammarskjölds Backåkra, 4,5 timÖsterlen med Dag Hammarskjölds Backåkra, 4,5 tim

Upplev några av Österlens största och mest intressanta sevärdheter under en bekväm bussutflykt med guide. Räksmörgås och kaffe på skånegård ingår.

Vi sätter oss till rätta i bussen och beger oss till det mysiga fiskeläget Kåseberga. Härifrån promenerar vi upp för en brant backe till den mytomspunna forntidslämningen Ales stenar för att beundra de 59 stenblocken och den makalösa utsikten. Det går också bra att stanna kvar och strosa runt bland fiskelägets bodar på egen hand. 

När klockan slagit två börjar det bli dags att få något i magen. Vi stannar till vid trevliga Backagården, en tvättäkta skånegård mellan mjuka kullar och vida fält. Här intar vi räksmörgås med kaffe i det kombinerade växthuset och caféet. Den som vill kan passa på att köpa med en souvenir hem från gårdsbutiken.

Nästa stopp blir Dag Hammarskjölds Backåkra, den plats som diplomaten tänkt dra sig tillbaka till efter sitt FN-uppdrag. Tyvärr ville ödet annorlunda. I dag är Backåkra ett omtyckt besöksmål men också en plats för möten. Här djupdyker vi ner i diplomatens liv och den tid han verkade i under en intressant guidad visning.

Därefter följer vi den vackra kustvägen via Kåseberga tillbaka till hamnen, med massor av nya intryck att smälta på färden över till Visby.


Turen tar ca 4,5 h. Start kl 12.30 med buss från Ystad hamn. Bussen åter till hamnen efter turens slut, ca kl 17.00. Bekväma skor rekommenderas. 

Pris: 1395:-/pers inkl buss, guidning (på svenska), inträde till Backåkra, räksmörgås och kaffe. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

***********************************************************

 

Utflyktsprogram Visby

Visby erbjuder massor av spännande utflykter!

 

Gotland Panorama med Visby, 3,5 tim

Gotland är kontrasternas ö med en rik variation när det kommer till natur och arkitektur. Den här utflykten rymmer både besök vid spännande historiska platser och en kort stadsvandring i Visby. 

Med buss kör vi först längs kusten söderut till det pittoreska fiskeläget Gnisvärd i Tofta. En gång i tiden var detta en av Gotlands största fiskehamnar. Här finns ett flertal bevarade fiskebodar och ett litet vackert kapell, idag populärt för bröllopsceremonier. Från hamnen syns den vidsträckta Tofta Strand, en av Gotlands mest kända finkorniga sandstränder.

Vi fortsätter turen och stannar strax till vid öns bäst bevarade skeppssättningar från bronsåldern. Gotland är Sveriges fyndrikaste landskap när det gäller föremål från bronsåldern. Lämningar från bronsålder återfinns runtom på ön, inte sällan nära kusten, i form av stenrösen och skeppssättningar.

Vi vänder tillbaka mot Visby men först ett stopp vid naturreservatet Galgberget som idag är ett naturskönt friluftsområde. Namnet Galgberget härstammar från tiden när platsen användes som avrättningsplats och resterna av galgen som står kvar påminner om den mörka historien. Härifrån bjuds en vidsträckt utsikt ut över havet, längs kusten och in över Visbys välkända siluetter.

Bussen kör oss därefter längs ringmurens nordöstra del och stannar till för avstigning utanför Dalmansporten. Härifrån fortsätter turen till fots in i den medeltida staden, via utsiktsplatsen på KyrkbergetKyrktrappans alla 75 steg är en riktig utmaning, men belöningen riklig i form av världsarvets många gränder och gator, blomstrande trädgårdar och högresta packhus.

Nutid förenas med historia och de unika byggnaderna bevaras i en levande innerstad. Stora Torget som idag kantas av restauranger är fortsatt en handels- och mötesplats. S:ta Karins kyrkoruin är med sina höga valv en tydlig profil på torgets södra sida. Säkert får du se ännu några minnesvärda kulturskatter innan det är dags att åter kliva på bussen för transport tillbaka till hamnen från Almedalen. Vill du passa på att njuta mer av Visby kan du härifrån välja att promenera tillbaka.


Bussturen startar kl 10.00 och tar ca 3,5 timmar. Rekommenderas inte för personer som har svårt att gå. Ta på dig bekväma skor och ta gärna med vattenflaska. Toalett tillgänglig på turen. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. 

Pris: 590:-/vuxen, 455:-/barn 3–12 år. I priset ingår buss och guidning (på svenska). Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa

 

************************************************

 

Rosor och ruiner med smak av Guteglass, 3 timmar.

Den medeltida hansestaden Visby är en av de bäst bevarade i hela Europa där ringmuren, som går tillbaka till 1200-talet omger de gamla stenhusen, kyrkoruinerna och gränderna. Här är historien ständigt närvarande. Under turen besöker vi unika medeltida platser kryddade med historiska berättelser och får smaka glass producerad på Gotland.

Turen startar med buss till Östercentrum för vidare promenad längs med den väl bevarade ringmuren till Dalmansporten, ett av de högsta tornen i ringmuren. Via porten vandrar vi vidare in i medeltida Visby och stannar vid Klinten för en magnifik utsikt över staden och Sankta Maria domkyrka som uppfördes under 1200-talet av inflyttade tyska handelsmän.

Vi fortsätter nerför den långa trappan till domkyrkan och därefter promenerar vi vidare förbi Botaniska trädgården som grundades för mer än 150 år sedan. Närheten till havet och skyddet av ringmuren skapar ett milt klimat som även är behagligt för de mer exotiska växterna som finns här.

Vi trampar vidare på Visbys kullerstensgator, i fotspåren av de köpmän som en gång befolkade staden och stannar vid glassbaren, som är belägen vid en av de vackraste utsikterna i Visby. Här smakar vi lokalt producerad ekologisk glass med naturliga råvaror, samtidigt som vi njuter av utsikten över staden.

Efteråt promenerar vi ner till den gamla Hansahamnen Almedalen som en gång i tiden var huvudingången till Visby. Här, precis vid havet, ligger det äldsta tornet i muren, Kruttornet, daterat omkring 1160.

Turen avslutas inne i staden där du kan välja att promenera vidare i Visby på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots, eller om du väljer att åka med transfersbussen


Bussturen startar kl 10.00. Utflykten tar ca 3 timmar. Sträckor till fots förekommer. Rekommenderas inte för personer som har svårt att gå. Använd bekväma skor och ta gärna med vattenflaska. Toalett tillgänglig på turen. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut.

Glassbaren har ännu inte öppnat för säsongen när du reser med avgång 30/3 eller 1/4, men du kommer ändå att få möjlighet till en privat provsmakning av deras goda glass. 

Pris: 285:-/vuxen, 220:-/barn 3–12 år. I priset ingår buss till Östercentrum, guidning (på svenska) samt provsmakning. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

Bokningsbart  inom kort

************************************************

Fårö, den magiska ön i norr, 6 timmar

Följ med på en härlig heldagsutflykt med lunch till mytomspunna Fårö, ett av Gotlands mest kända besöksmål. Dagen bjuder på säregen natur med vindpinad tallskog, myrar, ståtliga raukar och långa sandstränder. 

Med buss tar vi oss norrut till färjeläget i Fårösund och efter en kort färjetur når vi den populära ön för dagens höjdpunkter.

Vi kör genom det säregna landskapet och gör ett första stopp vid Fårö kyrka från 1100-talet. Här på kyrkogården vilar mästerregissören Ingmar Bergman, som bodde på Fårö i över 40 år. Många av hans filmer spelades in på ön med naturen som kuliss. Fårös speciella ljus och karga landskap har lockat konstnärer och artister i århundraden.

Vi stannar och avnjuter en vällagad lunch innan vi fortsätter på små slingriga vägar genom naturreservat och raukområden, förbi lambgift och fiskebodar där guiden tar med dig till flera unika smultronställen runt om på den lilla ön. Efter en stund närmar vi oss Langhammars och Digerhuvuds naturreservat med sina imponerande raukfält. De ståtliga kalkstenformationerna har stått här sen urminnes tider och är utan tvekan de mest fotograferade på hela Gotland. Här får du möjlighet att gå runt bland de vackra naturliga skulpturerna som ändrar utseende från vilket håll du än tittar.

Den ständiga närvaron av havet har satt sin prägel på ön med karga hedar och knotiga tallar som trotsigt kämpar mot naturens påfrestningar. På 1800-talet bodde här över 1 000 personer, idag endast 500. Både gotlänningarna och turisterna älskar Fårö som varje år har flera tusen besökare. Idag blandas moderna sommarhus med gamla kalkstensgårdar och långsträckta stenmurar som avgränsar lammens beteshagar.

Namnet Fårö har faktiskt inte det minsta med får att göra även om fårskötsel än i dag är viktigt här. Gamla skrifter vittnar om namnet Faroyna som troligen består av orden farväg eller farvatten och ö. Fårö fascinerar och är fullspäckat med upplevelser. Hoppas du får samma känsla som många andra – En gång Fårö, alltid Fårö! Efter en spännande dag vänder vi åter mot Visby och tillbaka till kryssningskajen.


Turen startar kl 10.00 och tar ca 6 timmar (varav ca 3 timmars bussresa). Bekväma skor rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. 

Pris: 785:-/vuxen, 715:-/barn 3–12 år. I priset ingår i buss, guidning (på svenska) och lunch. Endast förköp. Utflykten bokas senast 7 dagar före avresa.

Utflykterna bokas via telefon  035-299 66 60  ErTur 

Spa ombord

Birka Gotland Archipelago Spa

Skäm bort dig i nyrenoverade Archipelago Spa. Din avkopplande oas ombord, där du kan dra dig tillbaka en stund och bara vara. Tänk spabehandlingar som är välgörande för både kropp och sinne, bastu med havsutsikt och inom- och utomhusjacuzzi med magiska vyer över skärgården.

Spabehandling signerad BABOR eller ELEMIS – välj bland klassisk massage, ansiktsbehandling och manikyr. För att skänka dig en spaupplevelse utöver det vanliga använder vi oss av högkvalitativa produkter från två av Europas mest välkända och exklusiva märken.

 

Boka en expressbehandling på 20 minuter eller 75 minuter ren och skär lyx. Spaentré ingår alltid vid behandlingar som är 45 minuter eller längre.

Privat bastu

Vill du basta i goda vänners lag kan du hyra hela bastun på spaavdelningen. Då ingår både mousserande vin, fruktfat, vatten och spaentré.

Joggingtur med magiska vyer

Alllra högst upp, på däck 11, hittar du en löpar-/promenadbana i det fria. Fyll lungorna med frisk havsluft samtidigt som själen får sitt, när de vackra skärgårdsvyerna avlöser varandra. Kan det vara löparbanan med världens bästa utsikt? Mycket möjligt.

Priser

Entré vid förhandsbokning 270:-

2 tim inkl badrock och handduk. I spareceptionen kan du köpa badtofflor eller och hyra badkläder.


< >Spameny (inkl priser)Öppettider kl 9.00–13-00, 17.30–22.00


Privat bastu

Privat bastu 2200:-/2 tim. I priset ingår spaentré, ett glas mousserande vin, fruktfat och vatten.

Bra att veta

Åldersgräns för Archipelago Spa och behandlingar är 18 år.

 

 

 

Mat ombord

Birka Gotlands restauranger
Avnjut skaldjursbuffé, lyxig à la carte, nygrillat, fransk bistroklassiker eller trendig streetfood. Med fem restauranger, lika många barer och ett café ombord finns det något för alla smaker.

Sjösalen – bufférestaurang
Ät gott i trivsam miljö, inspirerad av vår vackra skärgård. Plocka fritt bland förrätter, varmrätter och desserter. Ta så mycket du vill och upptäck nya höjdarrätter! Vin, öl, läsk och kaffe ingår i priset.

Salongen – à la carte
Avnjut havets läckerheter, mat i världsklass och den strålande skärgårdsutsikten. Förhandsboka online för förmånligt pris eller sväng förbi på drop in ombord.

Compagniet
Restaurangen för dig som önskar grillat till middag. Vi handplockar köttet efter smak, mörhet och marmorering. Här finns högkvalitativt hängmörat gårdskött från Gotland, saftiga burgare och lyxig oxfilé. Som alternativ till grillmenyn kan du även välja skaldjursbuffé. Drop in i mån av plats från kl 17.30, men förhandsbokning rekommenderas om du vill vara garanterad ett bord.

Bistro Bakfickan
Middagsmenyn i vår trevliga bistrorestaurang består av franska klassiker som moules marinières, steak tartar, beef bearnaise, anka och ostron. Vill du hellre spisa skaldjursbuffé från restaurangen intill så ordnar vi det. Ingen förbokning behövs – bara att komma förbi och slå dig ner vid ett ledigt bord.

Terrassen Bar & Kök
Den rymliga, uppiffade terrassen på däck 10 är Birka Gotlands naturliga samlingspunkt med glastak och panoramavyer över kobbar och skär. På vår takterrass njuter du av trendiga streetfoodrätter från hela världen, sallader och klassiska räkmackor till levande musik. Är ni flera i sällskapet går det alltid bra att beställa in olika rätter att dela på. Vill du ta en nypa frisk luft är det bara en glasdörr mellan dig och soldäck. Sugen på något gott efter dansen? Torsdag–lördag serveras nattamat till hungrande kvällsuddare.

Starta dagen med finfrukost
Frukostbuffé eller Salongens lite lyxigare Grand Brunch (ingår i svit) kan du smidigt addera när du bokar din kryssning. Så klart går det också bra att svänga förbi Lobbyn för en enklare frukost när det passar dig.

Loungen
Fartygets hjärta är café, bar, butik och info i ett. Och det första som möter dig när du kliver ombord. Här kan du fira med lite bubbel eller kanske bara slår dig ner med finkaffe och bulle när det suger i fikatarmen.I Loungen kan du även köpa frukostpaket, shoppa fashion och beauty i den snygga butiken och informationsdisken hjälper dig med svar på dina frågor.

Seglarbaren
Klassisk piano- och cocktailbar där bardisken är utformad som en segelbåt. Seglarbaren ligger i anslutning till våra restauranger, så du behöver inte ta många steg för att växla om till fast föda.

Spabaren
Baren ligger i anslutning till spat, men är öppen för alla. En lugn oas där du kan avnjuta både något uppfriskande och skärgårdens skådespel utanför akterfönstret.

Backstage
I nattklubbens bar kan du beställa in det senaste från drinkmenyn innan du beger dig ut på dansgolvet.

Mer om restaurangerna ombord

Nöje ombord

Massor med nöjen

På Birka Gotland bjuder vi på härlig underhållning med shower, livemusik och uppträdanden varje kväll.

Våra kryssningsvärdar kommer att att berätta mer om just din eller dina sommardestinationer innan kvällsunderhållningen drar igång. Njut sedan av pianotoner i Seglarbaren eller vacker trubadursång. Och så klart är dansgolvet öppet med några av Sveriges bästa dansband på scen! Skön stämning och magiska skärgårdsvyer, ja det får du på köpet.

Showtajm, gott folk!

Ombord levererar våra showartister sprudlande sång- och musikglädje med upp till tre olika shower under resan. Håll utkik efter tider i kryssningsprogrammet, det här får du inte missa.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Halmstad Halmstad Arena 04:30 00:15
Falkenberg Falkenbergs Station (vid Friskis&Svettis) 05:00 23:50
Varberg Gamlebyskolans park/hpl ersättningsbuss 05:25 23:20
Kungsbacka Lilla Laxen 06:00 22:45
Göteborg Mässans gata 10 06:25 22:20
Borås Resecentrum 07:05 21:40
Ulricehamn Pendlarpark./Ulricehamnsmotet avf 93 07:30 21:15
Värnamo Buss-stationen 07:40 21:00
Jönköping Resecentrum 08:40 19:35
Huskvarna Stadshuset 08:55 19:20
Gränna Circle K Galgen 09:25 19:00
Stockholm/ingen anslutning Stadsgårdskajen/Vikingterminalen 14:40 14:30

Valid

Karta

Avgångar & priser

AvresaAvreseortDestinationLediga platserFrån pris
26/5
Se påstigningsplatser och tider
Buss/BåtYstad- & Visbykryssning med Birka GotlandMer än 84 590:-BokaMer information

Hotell

Birka Gotland Hytter
Att vara ombord på Birka Gotland är ett enda stort nöje! Välkommen Hytter ombord på Birka Gotland...
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789