Skip to main content

Åland

Mitt i skärgårdshavet hittar vi ö-riket Åland, som med sina över 6500 öar och skär bildar ett av världens största arkipelag. Detta speciella, självstyrda landskap bestående av 16 kommuner, har bland annat egna registreringsskyltar och egna frimärken. Avstånden är korta mellan sevärdheterna, vi hinner se och uppleva mycket, njuta av orörd natur, frisk luft och lugnet.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Mitt i skärgårdshavet hittar vi ö-riket Åland, som med sina över 6500 öar och skär bildar ett av världens största arkipelag. Detta speciella, självstyrda landskap bestående av 16 kommuner, har bland annat egna registreringsskyltar och egna frimärken. Avstånden är korta mellan sevärdheterna, vi hinner se och uppleva mycket, njuta av orörd natur, frisk luft och lugnet.

 • Dag 1: Stockholm

  Vi tar oss, med pauser för fika och lunch under dagen, upp till Stockholm där Viking Lines Cinderella väntar. Efter att ha stigit ombord och installerat oss i våra hytter, samlas vi kring smörgåsbordet i buffet restaurangen. Därefter är kvällen fri att njutas av underhållning som erbjuds på båten.
  Om så önskas, finns möjlighet att ta sig själv till Stockholm och ansluta vid terminalen

  Stockholm
 • Dag 2-3: Åland

  Under tidig morgon har vi lagt till i Mariehamn. Frukosten väntar på vårt centralt belägna hotell Park Alandia, där vi även avnjuter våra middagar på kvällen.
  Mätta och belåtna börjar vi bekanta oss med Ålands enda stad. Den grundades 1861 och fick namnet efter tsar Alexander II:s gemål Maria. Stadsplanen är också gjord enligt ryska mått med breda, raka gator som bitvis ännu kantas av äldre trähus. Staden ligger vackert på ett smalt näs, där den kilometerlånga Esplanaden förbinder Väster- och Österhamnen med varandra.
  Längs vår rutt ligger stadens kännetecken, den fyrmastade barken Pommern, kända Sjöfartsmuseet och flera viktiga byggnader. Vi beundrar den fina utsikten från Badhusberget och gör ett stopp vid vackra Sjökvarteret, där det byggs träbåtar efter gamla Ålandsskutor som modell.
  Efter egen tid för lunch l staden är det dags för upptäcktsfärd på landsbygden. Allting ligger nära till,
  under vår vistelse hinner vi utforska landskapet kors och tvärs.
  Under vår andra utflyktsdag ingår även lunch på något trevligt ställe.
  ECKERÖ är den västligaste delen av ö-riket. Ett monument på havsklippan vittnar om den kända postrutten mellan Stockholm, Åbo och St. Petersburg. Den gick under en lång tid från Grisslehamn via Eckerö genom Åland österut. Ett pampigt post- och tullhus i sin tur har stått här i 190 års tid som minne från den ryska tiden på öarna. Självklart tittar vi närmare på Käringsunds lilla, pittoreska hamn med sina gamla fiskebodar. Här filmades delar av Saltkråkan.
  SUNDS socken är känt för Kastelholms slott, som reser sig över det gröna landskapet. Här på Ålands enda borg satt Erik XIV fängslad en tid.
  Ett stenkast härifrån hittar vi det fina friluftsmuseet Jan Karlsgården, en typisk åländsk lantgård. Den består av 20 olika byggnader och ligger vackert på en grön sluttning vid vattnet.
  Några kilometer österut möter vi BOMARSUNDS fästningsområde. Med start 1832 uppförde ryssarna under 25 års tid en kolossal anläggning, vars storlek är svårt att föreställa sig. Idag möts vi endast av vackra ruiner, efter att franska och engelska trupper förstörde detta mäktiga byggnadsverk.
  Från skansen Notvikstornet bjuds vi på en fin utsikt över norra havet och skärgården.
  LEMLAND, området på andra sidan av Slemmern, är framför allt känt för sina många gårdar från den så kallade bondeseglatsens tid. Flera av bönderna var även sjömän och ägde fartyg.
  På skeppargården Pellas, i ett gammalt redarhem, får vi veta mer om denna viktiga och intressanta epok i Ålands historia. Här avnjuter vi också eftermiddagskaffe med Ålandspannkaka.

  Åland
 • Dag 4: Stockholm

  Vi lämnar hotellet tidigt i dag och stiger på Viking Lines Rosella, som går till Kapellskär Under den
  2,5 timma långa överfarten till Sverige sätter vi oss till bords för att i lugn och ro avnjuta en riklig
  sjöfrukost. Färden går sedan från Roslagen via Stockholm söderut, med pauser för lunch och fika.
  Vi beräknas nå västkusten runt 19-tiden.

  Stockholm

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

m/s Cinderella
M/S Viking Cinderella Cinderella är som ett hotell där Du finner allt vad som behövs för en lyckad kryssning. Ett stort utbud av restauranger med olika iniktningar. Välj Buffe som serveras av Cinderel...

Övernattning dag 2 - 4

Park Alandia Hotell
- Välkommen till gästvänliga Park Alandia Hotell, ett nyrenoverat familjeägt hotell mitt i centrum av Mariehamn. Bara några minuters promenad till stadens hamnar, affärer, restauranger, caféer, nöje...
Kontakta oss