Glasriket med Kosta Art Hotell

En resa till det magiska Glasriket. Ett vackert och säreget området i skogarna mellan Växjö och Kalmar.. Här har det gjots glas sedan 1742 och vi hittar glas i alla färger och former.

 

Dagsprogram

 • En tvådagars resa till det magiska Glasriket. Ett vackert och säreget området i skogarna mellan Växjö och Kalmar.. Här har det gjots glas sedan 1742 och vi hittar glas i alla färger och former.
  Bokar gör du via telefon 035-2996660 eller per mail info@ertur.se

 • Glasriket med Kosta Art Hotell

  Välkomna med till

  GLASRIKET 25-26 aug 2021
  tillsammans med PRO i Söndrum i Halmstad gör vi en resa till det magiska Glasriket. Ett vackert och säreget området i skogarna mellan Växjö och Kalmar.. Här har det gjots glas sedan 1742 och vi hittar glas i alla färger och former.

 • Dag 1

  Växjö där Ann-Marie med värme berättar om Domkyrkan och kan om hur sinnrika smålänningar från Växjö kan vara. Vi äter en lättare lunch och kör sedan vidare mot Kosta Art Hotel där vi ska övernatta. Vi installerar oss på våra rum och sedan bär det av till Hönsa Lottas Luffarmuseum.
  Här kommer ”snacke-Per” ta hand om oss och visa sitt museum och därefter serveras Snacke-Per & Stolla-Heddas hyttsill, eller som de döpt den till: Luffarsill, då det var en luffartradition på de olika bruken, dit luffarna drog sig under den kallare årstiden. Förutom sillen så serveras bakpotatis med smör, isterband, knaperstekt fläsk, Kosta bageriets knäckebröd, smör, ost, sallad och lingonsylt. Med denna kombination av mat så får man en fin smakupplevelse av salt och sött. Under tiden vi äter så har vi underhållning, våra trubadurer spelar och sjunger. Någon snapsvisa brukas också spelas. Mätta och belåtna tar vi oss tillbaka till hotellet för en god natts sömn.

  Dag 1
 • Dag 2

  Frukost på hotellet och därefter ser vi oss om på bruket.
  Kosta glasbruk är idag Sveriges äldsta verksamma glasbruk, här har ugnarna varit igång sedan 1742. Välkommen in i värmen för att beskåda ett genuint svenskt hantverk. Här har du möjlighet att i skenet från ugnarna följa produktionen av Kosta Bodas produkter. Från smältning av glasmassan till glasblåsning, slipning och målning.
  På bruksområdet hittar du vår utställningshall, Kosta Art Gallery, där du har möjlighet att se aktuella utställningar. Här finns även Kosta Bodas fabriksförsäljning och i närheten av den Kosta Outlet.
  Vi styr kosan söderut mot Karlshamn där vi ska besöka Karlshamns Kulturkvarter. Det är det gemensamma namnet på några kvarter i norra delen av Karlshamn. Föreningen Karlshamn har sina samlingar i åtskilliga av de gamla husen i kvarteren. Här bodde förr flera av stadens förnäma borgare. I skrivande stund går det inte att göra en punshprovning men på något vis kommer ända att få smaka på dessa gyllen droppar. Vi sätter oss i bussen igen för att styra mot våra hemtrakter. Det blir en gemensam avslutningsmiddag i Vittsjö innan vi åker den sista biten tillbaka till Halland.

  Dag 2
 • Pris

  Pris per person: 3395:-

  I priset ingår: Bussresa, logi i 2-bäddsrum med dusch/WC, busskaffe dag 1
  (ni har med eget bröd) lättare lunch i växjö , hyttsill med underhållning på Hönsalottas Luffarmuseum, guidad visning i Kulturkvarteret Karlshamn, punshprovning efter vad regelverket säger, avslutningslunch i Vittjsö samt reseledare.

  Tillägg: Enkelrum 400:-.

  .

 • Bokning

  Ring 035-299 66 60 eller maila till info@ertur.se