Skip to main content

Österlen

En resa till Österlen är bit av paradiset och vackert som en tavla med böljande backar, utsikt över hav och land har Österlen blivit ett Mecka för de som vill röra sig i författarnas fotspår. Känn doften från havet, bländas av de vackra omgivningarna och låt Österlens magi verka!

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • En resa till Österlen är bit av paradiset och vackert som en tavla med böljande backar, utsikt över hav och land har Österlen blivit ett Mecka för de som vill röra sig i författarnas fotspår. Känn doften från havet, bländas av de vackra omgivningarna och låt Österlens magi verka!
  Med stadsliv ett stenkast från de lummiga bokskogarna, med havets dramatik från både stränder, klippor och den vackra naturen så är inte Skåne det ena eller andra – det bästa av två världar! Så följ med på en härlig 2-dagarstur till vår granne i söder.
  Tillsammans med PRO i Söndrum genomför vi denna resa och de hälsar alla välkomna med även om du inte är medlem i PRO.

 • Dag 1

  Vi reser hemifrån under tidig morgon och passar på att ta en bussfika i trakten av Söderåsen. Snart når vi det omtalade hörnet av Skåne – Österlen. Vi börjar vårt besök här med att hälsa på hos Monika och Hans på Petersborgs Gård. Här odlas det senapsfrö, både gult och brunt, och vi får både höra mer om och smaka på några av gårdens prisbelönta senapsvarianter. Via den populära bröllopskyrkan i Vitaby kommer vi till Brösarp där det serveras lunch, givetvis blir det ”skånsk äggakaga” med tillbehör! Vi är redan i trakterna av Kivik med omnejd med bland annat Brösarps Backar som ibland kallas för ” den norra porten till Österlen”. Vi besöker konstnärernas och författarnas egen idyll Kivik – Fritiof Nilsson Piraten, Ranelid, Lundell, Gunilla Mann är bara några av alla namn som dyker upp här! I Kivik finns mycket att se och ta in med allt från Äpplets Hus till den forntida kungagraven vid foten av Stenshuvud.
  Senare på eftermiddagen fortsätter vi söderut mot Gunnarshögs Gård där det blir tillfälle för eftermiddagsfika samtidigt som vi får höra mer om gårdens stolthet – raps och deras egentillverkade rapsolja. Vi lämnar gården och passerar Glimmingehus innan vi når dagens mål det gamla fiskeläget Simrishamn där vi checkar in på Hotell Svea. Under kvällen serveras en gemensam middag å hotellet.

 • Dag 2

  Efter frukost möter vi vår buss igen som ska

  tar oss med på vidare äventyr i denna vackra del av Sverige. Längs kusten avlöser de välkända gamla fiskelägena varandra, visst känns namn som Brantevik, Skillinge, Sandhammaren med flera bekanta? Så småningom är vi framme i Kåseberga där det finns möjlighet att promenera upp till Ales stenar. Skeppssättningen är Sveriges bäst bevarade och ligger vackert på höjden Kåsehuvud.
  Efter gårdsbesöket åker vi tillbaka 5 minuter för att besöka Backåkra. Det var här Dag Hammarskjöld ville bo och leva när han avslutat sitt uppdrag som FN:s generalsekreterare. Det är lätt att förstå varför han valde just denna plats och när vi sett oss omkring har det blivit dags att fortsätta mot Ystad.
  Här tillbringar vi några timmar för att riktigt ta in korsvirkesidyllen och äta lunch. Gatunätet i gamla staden är i stort sett oförändrat sedan medeltiden och här finns kullerstensgränder och korsvirkeshus och ståtliga Mariakyrkan i mitten. Apotekarhuset från 1400-talet är ett av de äldsta ännu bebodda husen i hela Skandinavien. Henning Mankells böcker om kommissarie Kurt Wallander utspelar sig i Ystad och här finns många miljöer som känns igen. Innan vi på eftermiddagen börjar vår hemresa passar vi på att besöka Österlenkryddor utanför Ystad där vi kan se lite av kryddodlingen, botanisera i butiken och höra lite om säsongens smaksättningstips

Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789