Skip to main content

Vättern Runt

Tre spännande dagar runt en av våra största sjöar. Vi bjuder på slottsbesök, motormuseum, kultur i Wadköping och mycket mer på vår resa:


VÄTTERN RUNT med ASKERSUND, ÖREBRO  och MOTALA

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG1 HEMORTEN-ASKERSUND

  Vi åker på morgoen och följer Nissastigen till Jönköpingstrakten, pausar för förmiddagsfika och fortsätter längs Vätterns västra sida norrut. Från Brandstorps vackra 1600-tals kyrka öppnar sig utsikt över Vättern med Visingsö. Efter att ha passerat idylliska Hjo når vi snart Sveriges ”reservhuvudstad” Karlsborg.
  Hela 90 år efter början 1819 tog det att bygga den mäktiga fästningen på Vanäs Udde vid sjön. Här möter vi en guide som tar oss på en bussrundtur i området och vi besöker även den speciella Garnisonskyrkan med sina 276 bajonetter.
  Lunch på egen hand.
  Under den fortsatta resan till ett av landets minsta landskap Närke, får vi emellanåt blicka ut över Vätterns norra del och dess skärgård innan vi är framme i Askersund. Vårt hotell Norra Vättern
  ligger direkt vid vattnet, endast några få minuters promenad från torget.
  Askersund har ett naturskönt läge vid sjön Alsen, som har förbindelse med Vättern. I öst hittar vi malmrika Tylöskogen, i väst trolska Tiveden fullt med stenar och stora skog.
  Askersund förekommer i akterna redan i början av 1300-talet och fick sina stadsrättigheter 1648 under drottning Kristina. Genom en stor brand 1776 förstördes dock nästan hela staden, även
  kyrkan. En ny uppfördes i staden och på sjöns andra sida reser sig den stora landskyrkan från 1670 med praktfulla träsniderier i barockstil.Orten lever upp under sommartid och hamnen fylls av gästande båtar. Trevliga promenader följer vattenkanten, gränderna kantas av vackra, gamla hus med fina bakgårdar. Middagarna äter vi i hotellets restaurang.

 • DAG 2 ÖREBRO M.M

  Vi besöker Stjernsunds slottsanläggning, beläget på en udde vid sjön Alsen. Slottet ägdes ett tag under 1800-talet av familjen Bernadotte och användes mest av ”sångarprinsen” Gustaf, som skrev här sina texter. Vi besöker endast den vackra parken med terrasser och fina promenadvägar. Resten av dagen ledig för egna intressen.
  Sedan blir det ”storstadsbesök” när vi tar oss genom Närkeslätten till dess mitt, Örebro. Förutom slottet, är den mest kända byggnaden det randiga vattentornet Svampen. Stadskärnan domineras av det vackra, gråa stenslottet, omflutet av Svartån. Den från början enkla försvarsborgen omvandlades under Vasa-tiden till ett stolt slott och här valdes senare marskalk Bernadotte till Sveriges tronföljare. I dag inrymmer anläggningen även landshövdingsresidenset. Under en visning får vi höra mer om slottets historia.

  I närheten, vackert beläget vid Stadsparken och Svartån, ligger Kulturreservatet Wadköping, som Hjalmar Bergman gjorde känt med ”Markurells i Wadköping”. På en mysig restaurang avnjuter vi en trivsam lunch och får därefter strosa runt bland museiområdets äldre trähus och gårdar från fyra olika sekel. Ett av dessa är Cajsa Wargs hus med utställning över henne.
  Hemresan går på den gamla vägen till Kumla, där första skofabriken startade 1898. Via den stora järnvägsknuten Hallsberg kommer vi tillbaka till Askersund.

 • DAG 3 ASKERSUND-HEMORTEN

  Vätterns östra sida bjuder på många intressanta besöksmål. Första stoppet gör vi vid Medevi Brunn. Denna grundades 1878 och är landets äldsta hälsobrunn som fortfarande är i bruk. Kring dess hjärta, källan med det hälsobringande vattnet, finns en välbevarad, mycket vacker brunnsmiljö som vi kan promenera på egen hand igenom. Vid intresset stannar vi kort på det närbelägna Övralid, Nobelpristagaren Verner von Heidenstams eget ritade hus, där han bodde sina sista 15 år. En makalös utsikt bjuds utöver Vättern.Ett mycket naturskönt läge mellan Vättern och Boren, vid Motala ström och Göta kanal har staden Motala. I sambandet med kanalbygget lät Baltzar von Platen göra ortens första stadsplan.

  Motala Motormuseet står nu på vår lista. Här finns en komplett fungerande bilverkstad från
  1920-talet, Esso station m.m. Du hittar Karl Gerhards Daimler från 1961, Verner Heidenstams Chrysler modell 1931 och här lutar sig ”Kar de Mumma” mot sin kära Rolls Royce. En skön lunch kröner besöket i ”radiostaden” och färden fortsätter via grannstaden Vadstena mot Småland. Vid foten av Ombergs imposanta höjder finns möjlighet till en avstickare till Borghamn eller det gamla fiskeläget Hästholmen innan vi styr mot Halmstad, med ett fikastopp på vägen.

Avgångs- och ankomsttider

Plats På- och avstigning Avresa Hemkomst
Malmö Hyllie Station/Park ersättningsbuss 07:00 20:00
Landskrona Järnvägsstationen 07:30 19:20
Helsingborg Circle K Ättekulla 07:50 19:00
Ängelholm McDonalds 08:20 18:40
Östra Karup/Båstad Gulf-macken 08:30 18:30
Mellbystrand McDonalds 08:40 18:20
Halmstad Halmstad Arena 09:00 18:00
Falkenberg Järnvägsstationen (östra sidan/mot Vinberg) 09:30 17:30

Valid

Avgångar & priser

AvresaAvreseortHotellLediga platserFrån pris
16/8BussBW Hotel Norra Vättern AskersundMer än 84 580:-Boka

Hotell

BW Hotel Norra Vättern Askersund
https://www.norravattern.se/
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789