Skip to main content

Glasriket med Kosta, Luffarmuseet och Växjö

En resa till det magiska Glasriket. Ett vackert och säreget området i skogarna mellan Växjö och Kalmar.. Här har det gjots glas sedan 1742 och vi hittar glas i alla färger och former.

Vi befinner oss i utvandartrakter så under vår resa kommer vi att få ta del av den spännande historia som vi utspelades sig här. Kanske har någon nyligen sett den nya filmen Utvandarna?

Vi kommer bo på Kosta Art hotel. Till hotellet hör också Kosta Lodg  som  som ligger en lite bit från Kosta Art hotell.  Middag på det med hyttsill på Kosta Boda. ( Det går även bra att boka rum på Kosta lodg hotell med avdrag på 645.-/person )

Ett besök på Luffarmuseet avslutar våra dagar i Småland. Gemensam middag på hemresan.

 

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • En tvådagars resa till det magiska Glasriket. Ett vackert och säreget området i skogarna mellan Växjö och Kalmar.. Här har det gjots glas sedan 1742 och vi hittar glas i alla färger och former.

 • Dag 1

  Dag 1 Hemorten-Kosta
  Vi startar i Halland på morgonen och kör mot Småland. Vi gör ett stopp i Växjö där vår guide berättar om Domkyrkan och kan om hur sinnrika smålänningar från Växjö kan vara. Den som kanske har sett den nya Utvandarfilmen vill kanske göra ett besök på Utvandrarnas hus ( ingår ej ). Vi äter en lättare lunch och kör sedan vidare mot Kosta Art Hotel. Vi kommer övernatta på Kosta Art hotel. ( Det går också att boka rum på Kosta Lodge och då blir det ett avdrag på 645:-/person) Vi installerar oss på våra rum och sedan blir det hyttsill . En småländsk hyttsill består av

  – Saltsill (tillagad med lök och grädde)
  – Isterband
  – Stekt fläsk
  – Bakad potatis med aromsmör
  – Lingon
  – Bröd, ost och smör
  – Sallad
  – Småländsk ostkaka (med sylt och vispad grädde) och kaffe

  Till Hyttsillen bjuds det även underhållning både i form av glasblåsning och musik. Under tiden vi äter så underhåller våra trubadurer med sång, musik, drar skämt och berättar gamla luffarhistorier. Någon snapsvisa brukar också spelas … Vår glasmästare visar vad han kan göra med den glödande massan. Var riktigt uppmärksam på hur man gör för sedan kommer några av gästerna som är på hugget och vill prova på att få blåsa själva.

  Dag 1
 • Dag 2

  Dag 2 Kosta - Hemorten
  Frukost på hotellet och därefter ser vi oss om på bruket.
  Kosta glasbruk är idag Sveriges äldsta verksamma glasbruk, här har ugnarna varit igång sedan 1742. Välkommen in i värmen för att beskåda ett genuint svenskt hantverk. Här har du möjlighet att i skenet från ugnarna följa produktionen av Kosta Bodas produkter. Från smältning av glasmassan till glasblåsning, slipning och målning.
  På bruksområdet hittar du vår utställningshall, Kosta Art Gallery, där du har möjlighet att se aktuella utställningar. Här finns även Kosta Bodas fabriksförsäljning och i närheten av den Kosta Outlet.


  Inte lång från Kosta finns Luffarmuseet, innan vi lämna Småland tar vi oss dit för att hälsa på ”snacke-Per” han tar hand om oss och visa sitt museum och vi kommer få höra många historier och se många saker som får oss att minnas olika tidsepoker.

  Därefter hemresa med stopp för gemensam avslutningsmiddag.

  Dag 2

Hotell

Kosta Boda Art Hotel
Från två generaler till Kosta Boda Art Hotel Kosta Boda Art Hotel slog upp portarna 27 juni 2009 men egentligen började vår resa redan 1742 då två av Karl XII generaler, Anders Koskull och Georg Bogis...
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789