Skip to main content

Glasriket med Kosta, Luffarmuseet och Växjö

En resa till det magiska Glasriket. Ett vackert och säreget området i skogarna mellan Växjö och Kalmar. Här har det gjorts glas sedan 1742 och vi hittar glas i alla färger och former.

Vi befinner oss i utvandartrakter så under resan kommer vi att få ta del av den spännande historia som vi utspelades här. Kanske har någon nyligen sett den nya filmen Utvandarna?

Vi kommer bo på Kosta Lodge hotel som ligger en lite bit från Kosta Art hotell eller om kan man,  mot tillägg på bo på Kosta Art hotel  Hyttsill på Kosta Boda. 

Du kan med fördel åka tåg till Växjö där vi hämtar upp vid stationen på vägen mot Kosta,  ( Avdrag  150:-)

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • En tvådagars resa till det magiska Glasriket. Ett vackert och säreget området i skogarna mellan Växjö och Kalmar.. Här har det gjots glas sedan 1742 och vi hittar glas i alla färger och former.

 • DAG 1 HEMORTEN - KOSTA

  Vi startar på morgonen och kör direkt mot Småland, i trakten av Alvesta gör vi ett stopp för att stäcka på benen och lite bussfika. Resan fortsätter sedan direkt till Kosta. Här finns det tid att besöka Kosta Outlet som ligger vid Glashotellet eller så kan man handla billiga märkesvaror. Fynda bland kläder, skor, första- eller andrahandssortering av glas och mycket mera. På bruksområdet hittar du också utställningshallen Kosta Art Gallery, där du har möjlighet att njuta av glaskonsten och se aktuella utställningar.


  De som önskar ebjuder vi en tur till Luffarmuseet och Hönsa-Lotta. Eller om man vill ta en stund i hotellets fina spaavdelning, ingår om man bor på Kosta Arthotell och kostar 395:- om man bor på Josta lodge.

  På kvällen träffas vi igen för gemensamt evenemang - Hyttsill. Det är en måltid med det bästa som på luffarens tid erbjöds i värmen från glasugnarna. Vad sägs om Isterband, potatis med stekt salt sill, fläsk, ost och knäckebröd innan vi givetvis avslutar med småländsk ostkaka. Allt avnjutes under festliga former med musikunderhållning i skenet från ugnarna där vi samtidigt ser hur Kosta Bodas produkter blir till. Kanske även någon av er vågar sig på att pröva glasblåsning!

 • DAG 2 KOSTA-HEMORTEN

  Efter en god frukost bär det av mot Växjö. Där startar vi med en liten rundtur i bussen innan vi besöker Domkyrkan. Därefter blir det lite tid på egen hand. Kanske man vill besöka Utvandrarnas Hus, Glasmuseet eller varför inte en passa på med en sväng i trivsamma Växjö centrum. Vi äter lunch tillsammans innan vi lämnar Växjö för hemresa.

 • KOSTA LODGE

  Kosta Lodge ligger en bit från glashyttan (knappt 2 km) och där bor man rymligt två personer i en trevlig stuga. Kanske resvänner tittar in för en stund på verandan!

 • KOSTA ARTHOTEL

  På Art Hotel bor man flott, känns ibland mer som ett glasmuseum än ett hotell! Här ingår även inträde till den fina spaavdelningen.

Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789