Skip to main content

Holland Floriaden

Följ med på härliga sommardagar i Europas blomsterträdgård Holland. I detta lilla land ”byggt på vatten”, får vi uppleva en av världens största trädgårdsutställningar, Floriaden! Utställningen återkommer bara vart tionde år och 2022 är det dags igen! Vi ser dessutom Amsterdam under en rogivande kanaltur och ännu en höjdpunkt väntar på oss i Haag i form av Mesdag´s fantastiska rundmålning och Alkmaars gamla stad har vi framför vårt hotell

Fritextsökning

Dagsprogram

 • DAG 1 HEMORTEN - OLDENBURG

  Vår resa går från Halland och Skåne via Öresundsbron till Danmark och vid lunchtiden med en färja till Puttgarden. Söder om Hamburg är det dags för eftermiddagsfika, innan vi fortsätter till vårt mål Oldenburg, några mil efter Bremen. Dagen avslutas med middag i hotellets restaurang.

 • DAG 2 OLDENBURG – ALKMAAR

  Efter ca en timmes färd från hotellet når vi den holländska gränsen. Ett vidsträckt slättland med
  betesmarker, kanaler och byar breder ut sig längs vår väg genom norra Holland.
  En obligatorisk fotostopp gör vi på den tre mil långa Nordsjövallen, som invigdes 1932. Den skiljer Ijsselmeer från Nordsjön samtidigt som den förbinder provinserna Friesland och Noordholland.
  Lagom till lunch kommer vi till lilla Volendam vid Markermeer. Detta gamla fiskeläge lever idag
  mest av turismen och längs strandpromenaden ligger caféer och restauranger i rad. Här kan man passa på att testa de typiska pannkakorna, som ofta hittas på menyn.
  I närheten besöker vi också en gård och får snabblektion i både ost- och träskotillverkning.
  Efter dagens besök återstår endast tre mil till Alkmaar, beläget vid Noord-Holland kanalen, endast
  få kilometer från Nordsjökusten. Denna trevliga stad, grundad redan på 900-talet, har en sevärd
  gammal stadskärna med välbevarade borgarhus, kyrkor, offentliga byggnader och det välkända
  osttorget. På gångavstånd härifrån, också vid en kanal, ligger vårt hotell Amrath. För middagar
  beger vi oss till en restaurang, men frukost avnjuter vi alltid i hotellets frukostmatsal

 • DAG 3 FLORIADEN

  Dagen är i första hand vikt till en av världens största trädgårdsutställningar ”Floriaden”. Denna utställning arrangeras vart 10:e år med utställare från över 40 länder i världen. Bara detta är värt en resa.
  Floriaden är en blomster- och trädgårdsmässa som täcker en enorm areal och som arrangeras vart tionde år på olika orter i Nederländerna. Ett stort parkområde med blommor och trädgårdar och med 100-talet utställare med olika teman väntar på oss inom detta stora gröna ”hav” av blomster och andra växter. Att Nederländerna är centrum för blomsterfestivaler, grönskande trädgårdar och imponerande odlingsarrangemang är inget nytt men vart 10:e år tar man det dessutom ett steg längre och arrangerar den världsberömda trädgårdsfestivalen med storslaget fokus på spännande teman och utställningar inom hortikultur, natur och miljö.
  2022 står Almere, strax utanför Amsterdam, värd för det färgsprakande evenemanget som lockar miljontals besökare från när och fjärran. Under sex månader är det möjligt att resa hit och njuta av den stora uppbyggda parken som går i en grönskande explosion av färg och doft och eftersom Floriaden pågår från vår till höst ges möjligheten att uppleva trädgårdens praktfullhet under årets olika säsonger.
  En annan del av utställningens fokus ligger på nya innovationer av hållbara städer där naturen bör vara en viktig del av vardagen och man bygger bland annat upp permanenta fastigheter som kommer stå kvar även efter 2022. Här kommer även finnas ett galleri av fantastisk arkitektur, gröna broar, stora växthuskomplex, paviljonger och en 850 m lång linbana. Med andra ord, en hyllning till det gröna alternativet in i framtiden! Floriaden är en helt unik upplevelse som lockar både gammal och ung, så boka in din resa redan idag – det är 10 år till nästa gång.
  Efter denna upplevelserika utställning återvänder vi till Alkmaar och hinner med at koppla av lite i stan innan vi samlas för middag med många intryck att prata om vid middagsbordet.

 • DAG 4 AMSTERDAM & PANORAMA MESDAG

  Efter frukost beger vi oss söderut med bussen mot huvudstaden Amsterdam, där självfallet en kanaltur hör till programmet. Vi färdas på några av stadens mest kända vattenvägar som kantas av hundratals gavelhus, stora som små och passerar flera sevärdheter. Dessa annorlunda ”gator” ger oss möjlighet att få känna Amsterdams speciella atmosfär. Lite tid på egen hand och kanske något att äta innan vi fortsätter söderut.
  Avstånden är korta i Holland och snart når vi Haag, säte för landets regering och kungahuset. Stadsbilden skiljer sig mycket jämfört med Amsterdam, eftersom kanaler finns endast få och moderna skyskrapor har invaderat delvis även innerstaden. Ett av de stora resminnena brukar vara Panorama Mesdag - ett konstmuseum, där vi får beundra marinmålaren Hendrik Mesdags imponerande rundmålning. Den 14 x 120 meter stora bilden tillkom 1881 och föreställer forna fiskebyn Scheveningen som den såg ut vid den tiden.

 • DAG 5 ALKMAAR – SCHNEVERDINGEN

  Dags att vinka adjö och färdas åter norrut. Vi väljer delvis andra vägar än på nerresan för att
  hinna se nya delar av detta speciella land, något större än Småland. Mellan Bremen och Hamburg gör vi en avstickare till den berömda Lüneburgs-heden. Nära naturen i Schneverdingen bor vi på det hemtrevliga Landhotel Schnuck, där en god middag väntar före nattvilan

 • DAG 6 SCHNEVERDINGEN – HEMORTEN

  Efter en riklig frukost reser vi på snabba vägar genom norra Tyskland och stannar kort för lite ”shopping” före färjan över till Danmark. Vi beräknas nå Malmötrakten runt 18.30 tiden

Hotell

Övernattning dag 1 - 2

CCH City Club Hotel Oldenburg
Hotell CCH har det perfekta läget för våra resor till Holland. Lätt att nå och god standard.

Övernattning dag 2 - 5

Amrath Hotel Alkmaar
Mitt i centrala Alkmaar ligger vårt hotel men ändå i lugn miljö. Butiker och restauranger når vi lätt från hotellet.

Övernattning dag 5 - 6

Landhotel Schnuck Schneverdingen
Ett mer charmigt hotell är svårt att hitta. Hos Axel Wallbaum med personal finner vi en riktig pärla mitt på den Lüneburgska heden. Härliga rum och vackert inrett hotell väntar oss sista kvällen...
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789