Skip to main content

Polen

Närheten till Sverige, möjligheterna att uppleva gemensam historia, nöjen lockar flera svenskar att besöka vårt grannland i söder, Polen.

Trestadsområdet vid Östersjökusten med städerna Gdynia, Sopot och Gdansk tillhör Polens vackraste och mest intressanta områden. De tre städerna ligger mycket nära varandra och har under årens lopp växt samman till en enhet.

 

 

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Närheten till Sverige, möjligheterna att uppleva gemensam historia, nöjen lockar flera svenskar att besöka vårt grannland i söder, Polen.
  Trestadsområdet vid Östersjökusten med städerna Gdynia, Sopot och Gdansk tillhör Polens vackraste och mest intressanta områden. De tre städerna ligger mycket nära varandra och har under årens lopp växt samman till en enhet.


 • Dag 1: Hemorten-Karlskrona

  Vi åker till Blekinge och Karlskrona, där Stena Lines färja avgår på kvällen mot Gdynia. Ombord har vi reserverat tvåbäddshytter och vi äter middag tillsammans.

  Hemorten-Karlskrona
 • Dag 2: Gdynia

  På vår resa har vi valt att bo flera nätter på samma hotell i Gdynia. Avståndet mellan orterna är så korta att det är bättre att ”stanna” kvar i samma ort som att byta hotell. När vi kommer i land i Gdynia och vi åker in till stan där vi har ”egen tid” fram till lunch. Eftermiddagen ägnar vi åt en tur till vackra Orlowo och vidare längs kusten till Sopot, staden som byggdes för bad, hälsa och rekreation under 1800-talet.
  Vi stannar en stund och innan vi återvänder till vårt hotel i Gdynia. Middag tillsammans på hotellet.

  Gdynia
 • Dag 3: Gdansk

  Idag står Gdansk på programmet. Vi börjar med stadsdelen Oliwa med Patrisanskogarna, katedralen och Lech Walesas Hus. Nästa stopp blir vid Westerplatte. Mellan 1926 och 1939 var platsen känd i Polen som depå för ammunition inom territoriet för fria staden Danzig. När vi kommer in till Gdansk inleder vi med lunch och därefter blir det med en rundtur till fots i de centrala delarna av staden. Gdansk tillhörde från 1361 handelsförbudet Hansan. Denna period avspeglar sig i de äldre delarna av staden. Husen är rikt dekorerade med smala gavelhus i holländsk stil. De medeltida stadsportarna och rådhuset vittnar om stadens storhetstid. I Gamla stan följer vi Kungaleden med flera pampiga byggnader: Höga porten, fängelsetornet och rådhuset, som numera är ett museum. Vid Långa Torget, där en gång i tiden polska kungligheter hälsades välkomna av stadens invånare, ligger vackert smyckade borgarhus. Här finner vi också Neptunfontänen. I Gdansk finns ett stort utbud av affärer. Mariackagatan kantas av silver- och bärnstensbutiker. Staden har också en mängd trevliga restauranger. Nere vid floden Motlawa, nära den berömda hamnkranen från 1500-talet, finns ett flertal uteserveringar. På kvällen återvänder vi till vårt hotell och äter middag tillsammans på kvällen.

  Gdansk
 • Dag 4: Fri dag eller utflykt

  De som önskar kan stanna kvar i Gdynia och ha en ”fri dag” men den som önskar får gärna åka med och då vi återvänder till Gdansk. Det kommer bli en dag med såväl nutidhistoria som historia om II världskriget. Vi besöker Solidarietetsmuseet som ligger vid Leninvarvetsentré. Detta är en viktig del av Polens historia och om kampen för frihet. Vi besöker också Stutthof som var det första koncentrationslägret som nazisterna lät uppföra i utanför Gdansk. På programmet står också besök på II världkrigsmuseet som är ett museum som på ett mycket intressant vis berättar om världskriget. (Entréer ingår ej.)

  Fri dag eller utflykt
 • Dag 5

  Efter frukost går vi ombord på vår färja i Gdynia ombord serveras lunch och under eftermiddagen kommer vi till Karlskrona. Därefter hemresa till Halland

Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789