Skip to main content

Kryssning till Ystad och Visby

Längtar du efter paradisstränder och finmiddagar? I sommar behöver du inte krångla till det. En fyradagarskryssning till Visby, Ystad och sköna Österlen räcker långt! Upplev två av landets mest pittoreska städer och njut av det ljuva kryssningslivet ombord på Cinderella. Del i hytt och måltidspaket och bussresa till Stockholm ingår i priset.

Fritextsökning

Dagsprogram

 • Missa inte chansen till en helt unik långkryssning till danska Bornholm och därefter till Visby. Det här är en sommardröm för hela familjen med kritvita stränder, spännande utflykter och inte minst tre kvällar i skärgården ombord på vårt fulladdade kryssningsfartyg Viking Cinderella.

 • DAG 1 CINDERELLA

  Längs våra vägar från Södra Sverige går bussen mot Stockholm och Stadsgårdskajen. På vägen pausar vi för frukost och lunch (ingår ej).
  Kryssningen till Ystad och Visby börjar på bästa tänkbara sätt. Med en helkväll i världens vackraste skärgård! På Cinderella är det packat med saker att göra från akter till för. Vi får våra hytter och därefter träffas vi för gemensam måltid. När skymningen faller kan du slå dig ner i Étage och njuta av kvällsunderhållningen.

 • DAG 2 YSTAD & ÖSTERLEN

  Efter en lång sovmorgon når vi vårt första mål – charmiga Ystad. Här kan du strosa runt bland inte mindre än 300 vackra korsvirkeshus och bara insupa den tvättäkta skånska atmosfären med pittoreska gränder, små caféer och butiker. Glöm inte att packa med badkläderna! Från centrum är det inte långt till Ystad havsbad och Österlens kritvita sandstränder. Vill du uppleva ännu mer? Förboka någon av våra utflykter Fler tips hittar du under vårt utflyktsprogam.

 • DAG 3 VISBY

  När morgonen gryr skymtar Visbys stolta siluett i fören. På Gotland finns massor att göra för både stora och små. Vi stannar kvar ända till 18.00 så det finns gott om tid att sola, bada, lapa glass, strosa runt kring ringmuren och hitta alldeles egna smultronställen. Vill du boka en utflykt gör det gärna i samband med att du bokar din resa då platserna på utflykterna är begränsade.

 • Dag 4 STOCKHOLM-HEMORTEN

  Resan tillbaka till Stockholm spenderas kanske bäst på panoramadäck med milsvid utsikt över glittrande hav och grönskande öar. När vi angör Stadsgården på eftermiddagen dag 4 har du hela kappsäcken full av soliga upplevelser och på kajen väntar bussen för att åter ta dig söderut.

Utflyktsprogram

Utflyktsprogram

Österlens pärlor med besök på vingård

 

Vi tar bussen från hamnen och styr kosan mot det pittoreska lilla fiskeläget Kåseberga. Härifrån tar vi en promenad upp till Ales stenar och får höra historien om Sveriges största och bäst bevarade skeppssättning. De 59 stenblocken väger vart och ett runt 5 ton och ståtar majestätiskt på Kåsehuvud med utsikt över den branta kusten hela vägen till danska Bornholm. En magisk syn!

Efteråt fortsätter vi till Löderups strandbad, där vi avnjuter en god lunch på restaurangen med magiska havsvyer.

När kaffet-på-maten är uppdrucket åker vi vidare till utflyktens höjdpunkt – Köpingsbergs vingård. Köpingsberg ligger inbäddad som ett grönt smycke i det skånska landskapet, och kullarna sträcker sig hela vägen ner mot det glittrande havet. På tre hektar odlas allt från Chardonnay och Pinot Blanc till mer okända druvsorter. Här får vi smaka på två glas mousserande vin och höra mer om vingården och om hur produktionen går till – på ett både lättsamt och lärorikt sätt.

Fulla med nya intryck återvänder vi till hamnen i god tid innan Cinderella styr kosan mot nya äventyr i Visby.

 

Turen tar ca 4,5 h. Start kl 12.00 med buss från Ystad hamn. Bussen åter till hamnen efter turens slut, ca kl 16.30. Bekväma skor rekommenderas. 

Pris: 1295:-/pers inkl inkl buss och guidning. Lunch med smör, bröd, sallad, lättöl/vatten och kaffe samt två glas mousserande vin ingår. Endast förköp.


Kändissafari på Österlen

 

Häng med Jolanta, känd från tv-serien Hipp Hipp!, när hon tar dig med på en humoristisk kändistur i buss genom Ystad och vackra Österlen. Jolanta (spelad av svenska skådespelerskan Sanna Halapi) möter upp på kajen, redo att förse dig med både guidning och roliga anekdoter om traktens kändisar under dagen.

Lunchen intas på Örums Nygård – en gammal lantgård som är ombyggd till restaurang, hotell och spaanläggning. Mätta och belåtna åker vi vidare på vackra Österlen till Karl Fredriks Eklaholm för besök i den trevliga handelsträdgården. Här väntar en hel värld av prunkande blomster, inredning, färg, form och prylar med både själ och hjärta. Du kommer garanterat att hitta något fint i butiken att ta med dig hem.

På hemvägen kan du antingen hoppa av i Ystad och promenera till Cinderella eller fortsätta direkt till hamnen i samma buss.

 

Turen tar ca 4,5 h. Start kl 12.00 med buss från Ystad hamn. Bussen åter till hamnen efter turens slut, ca kl 16.30. Bekväma skor rekommenderas. 

Pris: 1295:-/pers inkl guidad busstur och lunch med lättöl/vatten, kaffe och kaka. Endast förköp.


 

Stora Österlenturen

 

Ales stenar, Backåkra och Glimmingehus. Nu har du chansen att uppleva några av Österlens största sevärdheter under en bekväm bussutflykt med guide.

Efter att ha beundrat den makalösa utsikten och de 59 stenblock som utgör den mytomspunna forntidslämningen Ales stenar, har klockan slagit ett och det är dags att få något i magen. Vi stannar till vid trevliga Backagården, en tvättäkta skånegård mellan mjuka kullar och vida fält. Här intar vi räksmörgås med kaffe i det kombinerade växthuset och caféet. Den som vill kan passa på att köpa med en souvenir hem från gårdsbutiken.

Nästa stopp blir Dag Hammarskjölds Backåkra, den plats som diplomaten tänkt dra sig tillbaka till efter sitt FN-uppdrag. Tyvärr ville ödet annorlunda. I dag är Backåkra ett omtyckt besöksmål men också en plats för möten.

Därefter följer vi den vackra kustvägen förbi vita sandstränder vid Sandhammaren, Mälarhusen och Kyhls strand, fram till fiskeläget Skillinge. Här viker vi av från kustvägen för att få en titt på vackra Glimmingehus – Nordens bäst bevarade medeltidsborg. Genom före detta tulpan- och frömetropolen Hammenhög rullar vi så tillbaka in i Ystad, med massor av nya intryck att smälta på färden över till Visby.

 

Turen tar ca 5,5 h. Start kl 12.00 med buss från Ystad hamn. Bussen åter till hamnen efter turens slut, ca kl 17.30. Bekväma skor rekommenderas. 

Pris: 1295:-/pers inkl buss, guidning (på svenska), inträde till Backåkra, räksmörgås och kaffe. Endast förköp.


 

Guidad stadsvandring i Ystad

 

Följ med på stadsvandring längs Ystads charmiga kullerstensgator, där korsvirkeshusen står på rad efter varandra. Du kanske främst kopplar ihop Ystad med Henning Mankells kommissarie Kurt Wallander och moderna mordgåtor, men staden har också ett spännande förflutet med anor ända från 1200-talet.

Vår duktiga guide visar dig runt både bland historiska monument och miljöer som vi känner igen från filmernas och böckernas värld. En perfekt miniintroduktion till Ystad, där du sedan kan spendera eftermiddagen på egen hand i den vackra stadsmiljön. Promenera tillbaka till hamnen eller hoppa på Viking Lines transferbuss utan avgift. Sista bussen går kl 16.30.


Turen tar ca 2 tim. Start kl 12.00 med buss från Ystad hamn.  Utflykten avslutas i Ystad centrum. Bekväma skor rekommenderas. Promenera tillbaka till Cinderella eller ta sista transferbussen kl 16.30.

Pris: 230:-/pers inkl buss och guidning (på svenska). Endast förköp

 

 

MER ATT GÖRA I YSTAD

 

Gamla stan i Ystad

Ystad har en liten och kompakt stadskärna med arkitektur från tidigt 1200-tal fram till idag. Här går du inte vilse utan hittar lätt och snabbt till shopping, mat- & dryckesställena, sevärdheterna, besöksmålen.

Mitt i stan finns S:ta Maria kyrkan med Ystads Tornväktare, Klostret i Ystad med sina magiska trädgårdar, shoppingstråken och alla gränder som bär namn som berättar om stadens historia och kulturarv tex Supgränd, Sladdergatan och Piparegränd. Gör en historisk stadsvandring i Ystad på egen hand.

Konst och kultur i Ystad

Ystads konstmuseum visar samlingar och tillfälliga utställningar, konstgallerierna i stadskärnan, konsthantverk visas i mysiga korsvirkesmiljöer och den offentliga konsten upptäcks med Ystad Art Walk.  

Ystadpolisen Kurt Wallander .. och så mycket mer…

Ta med hela familjen till Ystad Studios Visitor Center och utforska filmens värld, både framför och bakom kameran. Kliv in i Kurt Wallanders vardagsrum, polisstationen i BBC:s Wallander-produktioner, trolla i Cirkus Imagos manege och lek i PAX rymdskepp från Vintergatan samt se rekvisita och kostymer från TV-serien Bron. Här kan du också trickfilma i vår coola Green Screen och göra stop motion-film i animationsstudion. Ett besök för både stora och små.

Erbjudande! Visa upp ditt boardingpass och få rabatt på entrén – 80:-/vuxen (ord pris 120:-) och 40:-/barn 5–18 år (ord pris 60:-).

Ta en kortis till Marinan

I närheten av hamnen, om du blickar västerut, ser du Ystads mysiga Marina. Bryggorna bjuder på soliga platser i lä, här finns flera restauranger, ett fiskrökeri och en underbar vy över Ystads hamn och stadskärnans siluett. Härifrån är inte många steg till Stortorget och centrum med alla småbutiker, uteserveringar och glasskiosker.

Stick och bada – mer än 40 km strand!

Ystad har över fyra mil sandstrand, och du hinner både njuta av stranden, havet och sandskogen och staden när du är här! Längs Strandpromenaden finns inte bara badmöjligheter utan också barer, restauranger, caféer med ”rivierafeeling” och brygghäng.

Explore Ystad – en stadsvandring med utmaningar längs vägen

En aktivitet för alla! Hyr en ryggsäck och spelet kan börja. Aktiviteten är ett roligt sätt att se och uppleva Ystad. Explore Ystad tar ca 2–3 timmar att genomföra, handikappanpassat (inga trappor), frisk luft och motion ingår! Starta när ni vill kl 10.00–13.00. Pris 250–435:- per sällskap beroende på antal. Läs mer och köp biljetter hos Tickster.

Hjälp Kurt Wallander att lösa en mordgåta i Ystad

Storytourists självguidade tur i Ystad. I ”Wallander: Fotografens död” följer du Henning Mankells välkände karaktär Kurt Wallander genom Ystad när han lösa fallet med den mördade fotografen Simon Lamberg. Turen startar på St Knuts torg i Ystad och tar dig till välkända Wallanderplatser i Ystads stadskärna. Läs mer och ladda ner appen (59:-)

---------------------------------------------------

 

VISBY

Gotland Panorama med Visby

Gotland är en ö av kontraster och uppvisar rik variation i både natur och arkitekturer. I alla väderstreck varvas historiska platser med unika naturupplevelser, arkeologiska fyndplatser omgärdas av en karg kalkstenskust. Besök några väl bevarade platser ur Gotlands rika historia och avsluta sedan med en vandring genom Visby.

Med buss kör vi först längs kusten söderut till det pittoreska fiskeläget Gnisvärd i Tofta. En gång i tiden var detta en av Gotlands största fiskehamnar. Här finns ett flertal bevarade fiskebodar och ett litet vackert kapell, idag populärt för bröllopsceremonier. Från hamnen syns den vidsträckta Tofta Strand, en av Gotlands mest kända finkorniga sandstränder.

Vi fortsätter turen och stannar strax till vid öns bäst bevarade skeppssättningar från bronsåldern. Gotland är Sveriges fyndrikaste landskap när det gäller föremål från bronsåldern. Lämningar från bronsålder återfinns runtom på ön, inte sällan nära kusten, i form av stenrösen och skeppssättningar.

Vi vänder tillbaka mot Visby men först ett stopp vid naturreservatet Galgberget som idag är ett naturskönt friluftsområde. Namnet Galgberget härstammar från tiden när platsen användes som avrättningsplats och resterna av galgen som står kvar påminner om den mörka historien. Härifrån bjuds en vidsträckt utsikt ut över havet, längs kusten och in över Visbys välkända siluetter.

Bussen kör oss därefter längs ringmurens nordöstra del och stannar till för avstigning utanför Dalmansporten. Härifrån fortsätter turen till fots in i den medeltida staden, via utsiktsplatsen på KyrkbergetKyrktrappans alla 75 steg är en riktig utmaning, men belöningen riklig i form av världsarvets många gränder och gator, blomstrande trädgårdar och högresta packhus.

Nutid förenas med historia och de unika byggnaderna bevaras i en levande innerstad. Stora Torget som idag kantas av restauranger är fortsatt en handels- och mötesplats. S:ta Karins kyrkoruin är med sina höga valv en tydlig profil på torgets södra sida. Säkert får du se ännu några minnesvärda kulturskatter innan det är dags att åter kliva på bussen för transport tillbaka till hamnen från Almedalen. Vill du passa på att njuta mer av Visby kan du härifrån välja att promenera tillbaka.

Bussturen startar kl 10.00 och tar ca 3,5 timmar. Kortare sträckor till fots kan förekomma. Bekväma skor rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut.

Pris: 545:-/vuxen, 435:-/barn 3–16 år. I priset ingår buss och guidning (på svenska). Endast förkö

 

 

Rosor och ruiner med smak av Gute Glass från Gotland

Den medeltida hansestaden Visby är en av de bäst bevarade i hela Europa där ringmuren, som går tillbaka till 1200-talet omger de gamla stenhusen, kyrkoruinerna och gränderna. Historien är ständigt närvarande när man vandrar längs Visbys kullerstensgator. På turen besöker vi unika medeltida platser kryddade med historiska berättelser och får smaka glass producerad på Gotland.

Turen startar med buss till Östercentrum för vidare promenad längs med den väl bevarade ringmuren till Dalmansporten, ett av de högsta tornen i ringmuren. Via porten vandrar vi vidare in i medeltida Visby och stannar vid Klinten för en magnifik utsikt över staden och DomkyrkanSankta Maria som uppfördes under 1200-talet av tyska handelsmän som bodde i staden.

Vi fortsätter nerför den långa trappan till Visby vackra Domkyrkan och därefter promenerar vi vidare förbi Botaniska trädgården som grundades för mer än 150 år sedan. Närheten till havet och skyddet av ringmuren skapar ett milt klimat som även är behagligt för de mer exotiska växterna som finns här.

Vi trampar vidare på Visbys kullerstensgator, längs spåren av köpmän som en gång befolkade staden och stannar vid glassbaren som är belägen vid en av de vackraste utsikterna i Visby. Här smakar vi lokalt producerad ekologisk glass med naturliga råvaror, samtidigt som vi njuter av utsikten över staden.

Efter stopp för glass och utsikt promenerar vi ner till den gamla Hansa-hamnen Almedalen som en gång i tiden var huvudingången till Visby. Här precis vid havet ligger det äldsta tornet i muren, Kruttornet daterat omkring 1160.

Turen avslutas inne i staden där du kan välja promenera vidare i Visby på egen hand och sedan ta dig tillbaka till fartyget till fots, eller om du väljer att åka med transfersbussen

Turen startar kl 10.00 och tar ca 3 h. Busstransfer till Östercentrum, därefter promenad i Visby. Bekväma skor rekommenderas. 

Pris: 265:-/vuxen, 210:-/barn 3–16 år. I priset ingår buss, guidning (på svenska) samt provsmakning. Endast förköp


Fårö – den magiska ön i norr

Följ med på en härlig heldagsutflykt till mytomspunna Fårö, ett av Gotlands mest kända besöksmål. Dagen bjuder på säregen natur med vindpinad tallskog, myrar, ståtliga raukar och långa sandstränder. 

Med buss tar vi oss norrut till färjeläget i Fårösund och efter en kort färjetur når vi den populära ön för dagens höjdpunkter.

Vi kör genom det säregna landskapet och gör ett första stopp vid Fårö kyrka från 1100-talet. Här på kyrkogården vilar mästerregissören Ingmar Bergman, som bodde på Fårö i över 40 år. Många av hans filmer spelades in på ön med naturen som kuliss. Fårös speciella ljus och karga landskap har lockat konstnärer och artister i århundraden.

Vi stannar och avnjuter en vällagad lunch innan vi fortsätter på små slingriga vägar genom naturreservat och raukområden, förbi lambgift och fiskebodar där guiden tar med dig till flera unika smultronställen runt om på den lilla ön. Efter en stund närmar vi oss Langhammars och Digerhuvuds naturreservat med sina imponerande raukfält. De ståtliga kalkstenformationerna har stått här sen urminnes tider och är utan tvekan de mest fotograferade på hela Gotland. Här får du möjlighet att gå runt bland de vackra naturliga skulpturerna som ändrar utseende från vilket håll du än tittar.

Den ständiga närvaron av havet har satt sin prägel på ön med karga hedar och knotiga tallar som trotsigt kämpar mot naturens påfrestningar. På 1800-talet bodde här över 1 000 personer, idag endast 500. Både gotlänningarna och turisterna älskar Fårö som varje år har flera tusen besökare. Idag blandas moderna sommarhus med gamla kalkstensgårdar och långsträckta stenmurar som avgränsar lammens beteshagar.

Namnet Fårö har faktiskt inte det minsta med får att göra även om fårskötsel än i dag är viktigt här. Gamla skrifter vittnar om namnet Faroyna som troligen består av orden farväg eller farvatten, och ö. Fårö fascinerar och är fullspäckat med upplevelser. Hoppas du får samma känsla som många andra – En gång Fårö, alltid Fårö! Efter en spännande dag vänder vi åter mot Visby och tillbaka till kryssningskajen.

Turen startar kl 10.00 och tar ca 6 timmar (varav ca 3 timmars bussresa). Bekväma skor rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut. 

Pris: 695:-/vuxen, 450:-/barn 3–16 år. I priset ingår i buss, guidning (på svenska) och lunch. Endast förköp


Lummelundagrottan och vackra kustvyer

Följ med några hundra miljoner år tillbaka i tiden! Utflykten bjuder på skiftande naturupplevelser norr om Visby med vackra kustvyer och spännande berättelser. Andas frisk luft vid havet och fascineras av besök i droppstensgrottan. Passa på att upptäcka den natursköna omgivningen vid Lummelunds bruk.

Res genom historien tillsammans med en lokal guide och få inblick i Gotlands märkliga berggrund. Från hamnen går turen norrut längs kusten till naturreservatet Lummelundagrottan.

Grottan, Gotlands mest besökta sevärdhet fascinerar alla åldrar. Den del av Grottan vi idag får besöka upptäcktes för mer än 70 år sedan av tre äventyrliga ungdomar från Visby som under nyfikna expeditioner utforskade grottgångarna. 1959 öppnades Grottan upp för allmänheten och sedan dess har besökare guidats genom det betydelsefulla kalkberget.

Efter en kort introduktionsfilm följer en guidad promenad ned i grottans svala värld. Här följer en halvtimmes berättelse i grottans säregna salar. Väl tillbaka ute i dagsljuset finns tid att upptäcka omgivningarna.

Den underjordiska strömmen som övergår i en å med flera små vattenfall har drivit kvarnhjul och sågar under flera hundra år. Lummelunds bruk skapades när vattenkraften även användes till att bearbeta järnmalm och idag återstår en unik industrihistorisk miljö.

Följ ån några hundra meter ned till utloppet i Östersjön, vandra naturstigen på berget ovanför grottan eller njut av grönskan i bruksparken. I de historiska kalkstenladorna inryms idag ett café och en liten butik med gotländska smaker och hantverk.

På vägen åter till Visby stannar vi vid naturreservatet Galgberget. Utsikten härifrån ut över havet och in över den muromgärdade staden har en mörk historia. Namnet Galgberget härstammar nämligen från tiden när platsen användes som avrättningsplats och här syns ännu resterna av galgen i form av tre stenpelare. Trots sitt förflutna är platsen idag känd som ett naturskönt friluftsområde.

Turen går sedan tillbaka till fartyget om du inte själv väljer att avsluta turen vid den östra stadsporten, för att uppleva innerstaden till fots.

Turen startar kl 10.00 och tar ca 3 timmar. Bekväma skor rekommenderas. Bussen återvänder till hamnen efter turens slut.

Pris: 595:-/pers inkl buss och guide och Grott-äventyr, barn 3–16 år 595:-/pers. Endast förköp.


Stadspromenad med ölprovning

Följ med på guidad promenad i Visbys medeltida gränder kombinerat med ett besök på Barlingbo Bryggeri. Detta bryggeri med hantverksmässig tradition startade 2013 i Barlingbo och flyttade till nuvarande lokaler i Visby 2017. Här bryggs allt från alkoholfri öl, ale och IPA till små serier av klosteröl.

Vi börjar turen med ett besök på Barlingbo Bryggeri. I den del av byggnaden som idag inhyser restaurang berättar personal från bryggeriet om konsten att brygga öl och om bryggeriverksamheten. Därefter följer provsmakning med några av säsongens utvalda sorter.

Efter vårt besök i bryggeriet går vi en kort sträcka till Korsbetningen. Här vilar de som stred och dog under slaget utanför Visby år 1361 då Valdemar Atterdag erövrade Gotland och brutalt intog Visby. Strax intill finns också lämningar efter Solbergaklostret, från 1246, det enda nunnekloster bildats på ön. Vår vandring fortsätter därefter mot ringmuren och en av de många portar som leder in i staden.

Via porten vandrar vi därefter in i det medeltida Visby för fler fascinerande kulturskatter. Vi styr stegen mot Sankta Maria kyrkan, numera Visbys domkyrka, uppförd under 1200-talet av tyska handelsmän.

Vi promenerar vidare över Stora Torget som kantas av uteserveringar med ett rikt folkliv. På torgets södra sida tronar den mäktiga S:ta Karins kyrkoruin från mitten av 1250-talet, idag flitigt använd för olika event.

Turen fortsätter genom Visbys kullerstensgator, på vägen passerar vi Almedalen och ett flertal gränder med namn som påminner om Visbys historiska invånare.

När turen sedan avslutats någonstans de centrala delarna finns möjlighet att fortsätta upptäcka Visby på egen hand.

Turen startar kl 10.00 och tar ca 3 timmar. Busstransfer till Östercentrum, därefter guidad promenad och provning i Visby. Bekväma skor rekommenderas. Åter till hamnen med transferbussarna eller promenad.

Pris: 595:-/vuxen. I priset ingår busstransfer, guidning (på svenska) samt provsmakningar. Endast förköp

 

Hotell

m/s Cinderella
M/S Viking Cinderella Cinderella är som ett hotell där Du finner allt vad som behövs för en lyckad kryssning. Ett stort utbud av restauranger med olika iniktningar. Välj Buffe som serveras av Cinderel...
Kontakta oss
Adress:
ErTur
Strandgatan 14
302 45 Halmstad
BG 5554-3789